Közélet

Aleksandar Vucic: a magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcson vannak – Novák Katalin Belgrádban járt

Mivel Magyarország lehetővé tette, hogy Szerbia kedvező feltételek mellett használja a gáztározóit a következő időszakban, ezért Szerbia, ha nem is nyugodtan, de nyugodtabb szívvel várja a telet – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban, miután fogadta Novák Katalin, köztársasági elnököt.

A szerb államfő rámutatott: a magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcson vannak, és ezekért a jó kapcsolatokért köszönet illeti Novák Katalint – aki különböző kormányzati szerepekben, most pedig államfőként segíti ennek a viszonynak a javítását, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, hiszen mindketten sokat tettek a kétoldalú kapcsolatokért.

RENDKÍVÜL GYÜMÖLCSÖZŐ GAZDASÁGI KAPCSOLAT ÉL A KÉT ORSZÁG KÖZÖTT

A szerb köztársasági elnök rámutatott, hogy a kiváló diplomáciai kapcsolatok mellett a gazdasági kapcsolatok is rendkívül gyümölcsözőek, a két ország kereskedelmi forgalma az év első hónapjában elérte a 2,2 milliárd eurót, a térség országai közül Szerbia Magyarországgal érte el a legnagyobb növekedést. Hozzátette: Magyarország jelenleg a negyedik külkereskedelmi partnere Németország, Kína és Olaszország után, de az év végéig várhatóan átveszi a harmadik helyet Olaszországtól.

Az infrastruktúráról beszélve Aleksandar Vucic reményét fejezte ki, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal 2025-ig a különböző nehézségek ellenére megépül, és 2 óra 40 perc alatt el lehet majd jutni egyik fővárosból a másikba.

NOVÁK KATALIN BEJELENTETTE A CSALÁDBARÁT ELNÖKÖK HÁLÓZATÁNAK LÉTREHOZÁSÁT

A belgrádi sajtótájékoztatón Novák Katalin köztársasági elnök bejelentette a családbarát elnökök hálózatának létrehozását. Ez egy olyan hálózat lesz, amely a családközpontú, családbarát elnököket tömöríti – hangsúlyozta, majd elsőként hívta meg a szerb államfőt a csatlakozásra.

AZ UKRAJNAI HÁBORÚ MIATT NEHÉZ IDŐSZAK KÖVETKEZIK

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban Novák Katalin kiemelte: a szankciók és az abból következő energetikai válsághelyzet érinti a szerb és a magyar embereket is, ahogy érint mindenkit Európában, s a hatása Európán is túlmutat. Mint mondta, nehéz időszak következik, a háború láthatólag nem fog egyhamar véget érni.

“A MIGRÁCIÓ MOST IS EGY LÉTEZŐ FENYEGETÉS”

Kitért a migrációs hullámra is, amely Szerbián keresztül is érkezik Magyarországra. Novák Katalin megköszönte a szerb erőfeszítéseket, amelyet annak érdekében tesznek, hogy Magyarországra se juthasson el jelentős tömegű bevándorló. Mint mondta, ezek az emberek nem Szerbiát célozzák meg és nem is Magyarországot, de a mi országainkon keresztül jönnek. Ezért is kell felhívni a figyelmet arra, hogy a migráció most is egy létező fenyegetés, most is egy realitás és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Európa biztonságát megőrizzük.

MAGYARORSZÁG TÁMOGATJA SZERBIA CSATLAKOZÁSÁT AZ EURÓPAI UNIÓBA

Az európai uniós bővítés kérdésével kapcsolatban elmondta: Szerbia által az Európai Unió gazdagodna, s az Európai Uniónak is szüksége van Szerbiára, nem csak fordítva. “Mi, ahogy eddig is, a jövőben is minden alkalommal támogatni fogjuk a mielőbbi európai uniós tagság felé vezető döntéseket” – hangsúlyozta.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb