Mindenmás

Szeged365 napi pakk: 25 fok, meseszép ballonok és egy tragikus dátum (9/11)

Gyönyörűséges vasárnap reggelre ébredtünk Szegeden, a szeles idő mellé 20-25 fokos, abszolút szeretnivaló kora őszi időjárás vár ránk napközben. Apropó, ha az időjárás engedi, a reggeli kávé mellé egy extravagáns, égi meglepetés is társul…

Boldog névnapot,

  • Teodóra,
  • Károly,
  • Milán,
  • Emil,
  • Félix,
  • és Jácint nevű olvasóinknak!

TRAGIKUS ÉVFORDULÓ A MAI: 21 ÉVE TÖRTÉNT MEG 9/11

Ma van a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások (gyakori rövidítése: 9/11, ami a szeptember 11-ei dátum amerikai írásmódja; kimondva: szeptember tizenegy) 21. évfordulója. A tragikus reggelen 19 al-Kaida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe.

A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.

A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik al-Káida tagokat rejtegettek.

A Pentagonban okozott károkat egy éven belül kijavították, majd később a helyszínen megépítették a Pentagon Memorial emlékművet. A World Trade Center helyszínén a romok eltakarítását követően elkezdődtek az újjáépítések. 2006-ban fejezték be a 7 World Trade Center irodaépületét. A One World Trade Center (korábbi tervek szerint Freedom Tower) 2014. november 3-án nyílt meg. A mintegy 541,3 méter (1776 láb) magasra tervezett épület így Észak-Amerika legmagasabb épületeinek egyike lett. 2007 és 2012 között további három épület átadását tervezték. 2009. november 8-án adták át a 93-as járat emlékhelyét (Flight 93 National Memorial). Ez volt az első mérföldköve a tizedik évfordulóig tervezett építkezéseknek.

Csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy amerikai katonák egy tűzharc során megölték Oszáma bin Ládent, a támadások kitervelőjét.

SZELES, DE KORREKT IDŐJÁRÁS VÁR RÁNK

Vasárnap szeles időre, felhőátvonulásokra számíthatunk, szórványosan, többségében északkeleten és nyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A kora reggeli 8-15 fokot követően délutánra 20 és 25 fok közé melegszik majd a levegő Szegeden.

BALLONOK, BALLONOK… MINDENÜTT!

Szombaton elindult a Hőlégballon Közép-Európa Kupa, egyben a Hőlégballon Magyar Nemzeti Bajnokság, amely kedd reggelig tart Szegeden.

Ha elcsípnéd az égi csodákat,

  • papírforma szerint napkeltekor
  • és napnyugtakor lehet majd elcsípni a versenyre benevezett 30 óriáslufit,
  • az útvonalakat IDE kattintva tudod track-elni.

Köszönjük a meseszép olvasói fotókat!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb