Közélet

Magyar katonákat küldenek Irakba – egy amerikai vezetésű koalíciós misszióban vesznek részt

Részben tartalékosokból álló magyar katonai kontingens kezdi meg fél évig tartó szolgálatát Irakban. A 139 érintett katona szerdán Nyíregyháza főterén búcsúzott el hozzátartozóitól – írja az Index.

A lap beszámolója szerint Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 15. váltásának ünnepélyes kibocsátó ünnepségén elmondta: a honvédség történetében ez az első olyan kontingens, amelynek jelentős részét tartalékos katonák adják, az aktív állományúak mellett 41 tartalékos vesz részt az amerikai vezetésű koalíciós misszióban.

MOST ELŐSZÖR MENNEK TARTALÉKOSOK IS IRAKBA

“A nemzetközi műveleti szerepvállalás Magyarország diplomáciai, biztonsági és védelempolitikai eszköztárának egyik fontos része, ezért a honvédség számos, NATO-, EU- és ENSZ-koalíciós műveletben vesz részt, a koalíciós partnerek pedig megbízható szövetségesként tekintenek ránk” – fogalmazott az államtitkár. Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese elmondta: a tartalékos rendszer folyamatos fejlődésének eredményeként – az amerikai gyakorlaton történő eredményes megmérettetés és a tavaly megkezdett koszovói szerepvállalás után – most először vesz részt tartalékos állomány az iraki küldetésben. “Ez a hadszíntér nem hasonlítható máshoz, az extrém időjárási viszonyok mellett állandóan alkalmazkodni kell a folyton változó biztonsági környezethez, nincs olyan, hogy rutinfeladat, még Irakon belül sincs két egyforma nap, két egyforma forduló” – figyelmeztette a katonákat Sándor Zsolt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb