Közélet

Orbán Viktor helyettese Szegeden járt, szerinte neopogány-barbár ideológiák jönnek az amerikai egyetemekről

“A katolikus egyetemek lényege a világ titkainak kutatása a kinyilatkoztatás bölcsességének fényében” – idézte II. János Pál pápát a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt a Gál Ferenc Egyetemen (GFE), ahol a szegedi székesegyházban rendezett tanévnyitó ünnepi szentmisét követően tartott beszédet szerda este. A politikus arról is értekezett, hogy az Egyesült Államok egyetemeiről kiindulva olyan neopogány és kifejezetten barbár ideológia nyer teret, amely megtagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott.

NEOPOGÁNY, BARBÁR IDEOLÓGIÁK

Az egyetemek feladata az igazság keresése, felfedezése és közvetítése – mondta a politikus. Hangsúlyozta, a világ, az ember és az Isten titkait csonkítatlanul, a maguk teljességében kell kutatni, ahogy azt a katolikus egyetemek teszik. Semjén Zsolt kifejtette, a szegedi Gál Ferenc Egyetem olyan tudást nyújt, amely egyaránt hasznára van az egyes embernek és a társadalomnak.

A politikus szerint ez különösen fontos egy olyan korban, ahol – különösen az Egyesült Államok egyetemeiről kiindulva – olyan „neopogány és kifejezetten barbár” ideológia nyer teret, amely megtagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, különösen örül annak, hogy oly sok határon túli magyar tanul a Gál Ferenc Egyetemen. Az intézmény így sokak számára lehetővé teszi, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, így a hétköznapi nyelv mellett az egységes szakmai nyelv is tovább él a teljes magyarság körében.

KISS-RIGÓ LÁSZLÓ: SZÁZ ÉVE JÖTT SZEGEDRE A GÁL FERENC EGYETEM ELŐDJE

Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök az eseményen felidézte, idén ünnepli szegedi működésének századik évét a Szegedi Tudományegyetem, és egy évszázada érkezett a városba a Gál Ferenc Egyetem elődje, a katolikus teológia is Temesvárról. Klebelsberg Kunó száz éve lett kultuszminiszter, ő és Glattfelder Gyula püspök sokat dolgoztak a többi közt a szegedi felsőoktatásért.

Forrás: MTI, Híradó.hu

Fotók: Semjén Zsolt (FB)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb