Szegedi Arcok

Novák Katalin a koszovói KFOR parancsnokságon csocsózott, aztán elment kocogni

A magyar emberek büszkék a magyar katonák helytállására – mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden Koszovóban, amikor látogatást tett a KFOR-missziónál. A szegedi születésű, a Ságváriban érettségizett, majd az SZTE jogi karán diplomázott kormányfő Novo Selo-i tábor állománygyűlésén

  • beszédet mondott,
  • majd Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának társaságában csocsóra hívta ki a szolgálatot teljesítő katonákat,
  • végül pedig Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel futni ment.

Novák Katalin azzal kezdte beszédét, hogy a Magyar Honvédség főparancsnokaként a magyarok köszönetét vitte el a Koszovóban szolgáló katonáknak. A köztársasági elnök köszönetet mondott Kajári Ferenc vezérőrnagynak, a KFOR-misszió magyar parancsnokának. Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában háború dúl, amelyet Európa minden országa szeretett volna elkerülni.

“Magyarország a béke oldalán áll”

– hangsúlyozta, hozzátéve, a Nyugat-Balkáni térség stabilitásának megbillenése hatással lehet Európára is.

Mint mondta, nemcsak a háború megvívása nehéz, hanem a béke megteremtése és megőrzése is. Elismeréssel szólt a katonák erejéről, amely szükséges ahhoz, hogy meg tudják védeni hazájukat és a békét. Novák Katalin feleségként és anyaként szólva a katonákhoz kiemelte: átérzi, hogy milyen nehéz lehet távol lenni a családtól, egyben a családoknak is megköszönte az ezzel járó áldozatot.

Ilyen volt a pillanat, amikor Vjosa Osmani koszovói államfő katonai tiszteletadással fogadta a magyar köztársasági elnököt:

…majd ilyen volt Novák Katalin csocsózás közben:

…és reggeli futás közepette, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter társaságában:

Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb