Közélet

Hét éve volt a “Magyar 300” – még mindig nem tisztázott, ki robbantotta ki a Röszkei Csatát

Hét éve történt a Magyar 300-ként emlegetett Röszkei Csata, egy nappal azt követően, hogy lezárták a Szegedtől 11 kilométerre lévő határátkelőt az illegális migráció előtt. Az évforduló alkalmából még Orbán Viktor is posztolt egyet, mi pedig összegyűjtöttük a 2015. szeptember 16-i nap legfontosabb eseményeit, megspékelve néhány helyszíni videóval, melyek megtekintését csakis 18 év feletti Szeged365 olvasóknak ajánljuk.

2015. SZEPTEMBER 16., AVAGY, A MAGYAR 300 NAPJA

Pontosan hét éve, 2015. szeptember 16-án – egy nappal azután, hogy a magyar hatóságok lezárták az illegális migráció elől a határt – tömegzavargás tört ki a röszkei határátkelő szerbiai oldalán.

A Magyarországra engedély nélkül belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést próbálta kidönteni, majd többen kővel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. A tömegzavargás résztvevői ledöntötték a határt védő kaput, és jogellenesen magyar területre léptek.

A Magyar Nemzet visszaemlékezése szerint az illegális migránsokat láthatóan-hallhatóan többen is hergelték a szerb oldalon, és a több száz határsértőt csak rohamrendőrök, köztük a Terrorelhárítási Központ Röszkére vezényelt műveleti egységei segítségével sikerült megfékezni. A kaput betörő migránsok többségét kézitusában visszaszorították, vagy önként visszamenekültek szerb oldalra. Az összecsapás közben több tucatnyi magyar rendőr sérült meg, néhányat kórházba is kellett szállítani.

Az eseményt azóta gyakran emlegetik a Magyar 300-ként, Zack Snyder ikonikus, a Kr. e. 480-ban lezajlott Thermopülai Csata eseményeit feldolgozó filmjére asszociálva.

Majdnem olyan volt.

300, a Thermopüla-i szorosban:

…és 300, a röszkei határon:

AHMED H., TABLIGHI JAMAAT, BÁRÁNDY PÉTER

A rendőrség terrortámadás miatt indítványozta a vádemelést az elfogott illegális migránsok ellen, illetve a zavargások irányításával vádolt Ahmed H. ellen. A 39 éves szír állampolgárt a támadás hetének szombatján fogták el a terrorelhárítás kommandósai a győri vasútállomáson. A hatóságok szerint ő volt az egyik szervezője és irányítója annak az agresszív bevándorlócsoportnak, amely szeptember 16-án kövekkel, botokkal felfegyverkezve megtámadta a Röszke 2. határátkelőt védő rendőri egységeket.

Hivatalosan Ahmed H.-ról csak annyi volt tudható, hogy ciprusi lakos, ott munkavállalási engedéllyel is rendelkezik.

Bevándorlási hivatali információk szerint tagja a Tablighi Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalomnak, amelyet a terrorszervezetek fedőszervként arra használnak, hogy radikális személyeket juttassanak be egyes célországokba.

A férfinál elfogásakor hét különböző útlevelet találtak, valamennyiben érvényes schengeni vízummal. Kérdés, miért illegálisan lépett Magyarország területére, illetve kik szereztek neki hét különböző hamis útlevélbe schengeni vízumot. Máig tisztázatlan, hogy külföldi titkosszolgálatok, vagy a tömeges illegális migrációban anyagilag is érintett körök mozgatták a szálakat és használták fel ehhez Ahmed H.-t. A férfi egyébként a „röszkei csata” idején nem volt szegény ember. Vállalkozása és halászhajója, öt autója volt Cipruson, és egy kilencvenezer eurós házat készült építeni. Nős. Állampolgársági kérelmét azonban elutasították a ciprusi hatóságok.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy Ahmed H.-t a baloldal azonnal felkarolta, a neves ügyvéd, Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány volt igazságügyi minisztere védte és Soros Györgyhöz köthető alapítványok segítették. Ennek ellenére első fokon tíz évet kapott terrorizmusért, majd jogerősen öt évet róttak ki rá.

Négy évet letöltve 2019-ben szabadult és kitoloncolták.

Rajta kívül még hét támadót ítéltek el tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. Hat férfit egy év, két hónap börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, négy évre kiutasítva őket Magyarország területéről. A hetedrendű vádlott – aki az átkelőnél megafonon keresztül is beszélt a tömeghez – két év börtönbüntetést kapott a hat év kiutasítás mellett.

ORBÁN VIKTOR A FACEBOOK-ON NOSZTALGIÁZOTT

Az évforduló kapcsán Orbán Viktor is megejtett egy posztot, mint írta,

“Hét éve ezen a napon volt a röszkei csata. Hazánk déli határát illegális migránsok ezrei ostromolták. Magyarország határait megvédtük, és azóta is minden egyes nap megvédjük”

NEM CSITUL A MIGRÁCIÓS NYOMÁS

Idén már több mint 171 ezer illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedniük a rendőröknek. Csak a múlt héten több mint nyolcezer migráns próbált meg átjutni a határon, ami az idei évben az eddigi legmagasabb szám – mondta Bakondi György az M1-en csütörtökön. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint nagyon jó lenne, ha az Európai Unió levonná a következtetéseket a 2015 óta tartó tömeges illegális migrációból – amelyet egyébként a szervezett bűnözés irányít –, és világossá tenné, hogy illegálisan, a jogszabályokat semmibe véve, az unió előírásaival nem törődve nincs mód bejutni az unióba.

Fotók: MTI, AFP

Forrás: MTI, MNO, MTVA

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb