Közélet

Bukta: az Aldi és a Lidl után a Tesco is büntetést kapott a hatósági áras termékek miatt

A Tesco belépett azon kiskereskedelmi láncok közé (Aldi, Lidl), melyek elvéreztek az árstopos termékek árusításában, ugyanis az egyik hypermarketükben sem cukrot, sem olajat nem árusítottak – adta hírül a VG. A kiskereskedelmi óriás azzal védekezett, hogy kritikus a helyzet a beszállításban. A hatóságot ez nem hatotta meg, és többszázezres bírságot szabott ki.

Az üzemanyag és az alapvető élelmiszerek hatósági áráról egyébként még a héten döntést hozhat a kormány. 

HATBÓL KÉT HATÓSÁGI ÁRAS TERMÉK HIÁNYZOTT A POLCRÓL

Az eset még április 27-én történt, amikor a kormányhivatal közérdekű bejelentés alapján végzett helyszíni hatósági ellenőrzést a vállalkozás mátészalkai áruházában. Az ellenőrzésből kiderült, a Tesco a hat hatósági áras termékből kettőt nem tartott a polcain. A lánc azzal magyarázta a kristálycukor és a napraforgó-étolaj hiányát, hogy súlyos beszállítói problémái akadtak.

Mint írták, az étolaj, a cukor, illetve egyre több termék tekintetében a beszállítói kiszolgálási szint kritikus, így egyre többször kell azzal szembesülnie, hogy hiába rendel, nem érkezik be a központi raktárjukba az elvárt mennyiség.

A helyzet következtében az áruházaikba nem tudnak olyan mennyiséget szállítani, amennyit terveznek. Szerintük ez vezetett ahhoz, hogy a kérdéses ellenőrzés során a hatóság üres polcokat talált. A tájékoztatás szerint a beszállító két héten keresztül, április 17-től 30-ig olajból a megrendelt mennyiség 24, majd 44 százalékát tudta csak biztosítani, ami igen jelentős kiesés, összesen 75 ezer karton. Cukorból a megrendelt mennyiség 53, majd 75 százaléka érkezett be, ami szintén tetemes, 53 ezer kartonos mínuszt okozott. A Tesco elismerte, hogy valóban volt egy-két nap, amikor a készlethiány ténylegesen fennállt. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy ennek a beszállítói kiszolgálási szint jelentős visszaesése mellett a kiugróan magas értékesítés,

azaz a pánikszerű fogyasztói felvásárlás is az oka.

MÉG A HÉTEN NAGY VÁLTOZÁSOK JÖHETNEK

A portál szerint hogy komoly esély van rá, hogy a kormány még ezen a hétvégén, szombaton összeül. Ha ez így lesz, döntés születhet az üzemanyag és az élelmiszer árstopjáról, amelyek határideje október 1-jén lejár. Legkésőbb a jövő heti kormányülésen napirendre kerül a téma. A napokban több olyan hír jelent meg, hogy mind tejből, mind cukorból hiány van a boltokban.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője a témában úgy értékelt A VG-nek, hogy 

ha kivezetik a hatósági árazást az élelmiszereknél, csökkennek a hiányjelenségek.

Ugyanakkor rámutatott, hogy ez nem azt jelentené, hogy jobban élnénk, csak azt, hogy a drágább terméket kevesebben vásárolnák meg, így több jutna azoknak, akik hajlandók, illetve tudnak érte többet fizetni. A lépés emelné az inflációt, valamint azzal is számolni kell, hogy amennyiben a kereslet számottevően visszaesik a magas árak miatt, az negatív következmény nemcsak a kereskedőkre, hanem a lakosságra nézve is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb