Közélet

Orbán Viktor átvette a kitüntetést Szerbiában, majd unalmas viccnek nevezte az EP által elfogadott jogállamisági jelentést

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban találkozott Aleksandar Vucic szerb elnökkel, és átvette tőle a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést a két ország együttműködésének, kapcsolatainak fejlesztése érdekében nyújtott szolgálataiért. A kormányfő arról beszélt, hogy azt szeretnék, ha az uniós szankciós politika megváltozna, és észszerűbb alapokra helyeznék, valamint azt is kiemelte, hogy a tegnap, az EP által elfogadott jelentés egy unalmas vicc.

A szerb elnökkel való találkozást követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: a szankcióknak az a természetük, hogy általában olyan helyeken döntenek róluk, amelyek biztonságosak, és messze esnek attól az országtól, amellyel szemben kivetik őket. “Könnyű szankciós politikát csinálni Párizsból, Brüsszelből, Madridból, de talán még Berlinből is. Mi azonban a szankcionált országhoz, Oroszországhoz közelebb vagyunk” – mondta a miniszterelnök.

AKI KÖZELEBB VAN, MINDIG TÖBBET SZENVED

Orbán Viktor úgy vélte, aki közelebb van, mindig többet is szenved, ezért semmi meglepő nincs abban, ha a magyar nézőpont radikálisan eltér a brüsszelitől. Ráadásul szankciót az erős szokott kivetni a gyengébbel szemben, de most „mi, európaiak, akik energetikai törpék vagyunk, vetünk ki szankciót egy energetikai óriással szemben, ami teljesen szokatlan jelenség a történelemben” – magyarázta. A kormányfő hangsúlyozta: „Nekünk nagyon komoly károkat okoznak ezek a szankciók, ezek nekünk rosszak, fájdalmasak, rengeteg pénzbe kerülnek, és azzal fenyegetnek, hogy a sikereink egy tekintélyes részét, amit az elmúlt tíz évben elértünk, felemésztik.” Ugyanis azzal, hogy az energia ára az égbe szökött, „a külkereskedelmi mérlegünk elromlik”, és akkor „elromlik a fizetési mérleg is” – mutatott rá.

AZ EP ÁLTAL ELFOGADOTT JELENTÉS EGY VICC

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott, Magyarországról szóló jelentéséről a miniszterelnök kérdésre azt mondta, először még azt hitték, hogy ennek van jelentősége, de most már csak viccnek tekintik. “Csak azért nem nevetünk rajta, mert már unjuk; ez egy unalmas vicc, harmadszor vagy negyedszer csinálják, hogy elfogadnak az Európai Parlamentben Magyarországot elítélő határozatot” – fogalmazott a kormányfő. Úgy véli, hogy az európai baloldal elfoglalta az Európai Parlamentet, és az Európai Néppárt is folyamatosan balra csúszik. A szavazati arányok pontosan mutatják ezt: a jobboldali pártok Magyarország mellett szavaztak, a baloldali pártok meg ellene – tette hozzá.

AZ ELISMERÉS BÍZTATÁS

A kitüntetés átvételekor Orbán Viktor arról beszélt, hogy az elismerést biztatásnak tekinti azért, amit ezután fog tenni a magyar–szerb barátság érdekében. Már Széchenyi István is megállapította, hogy Szerbia és Magyarország érdeke olyan szorosan összefonódik, hogy barátokká kell lenniük, amikor tehát a mostani magyar kormány a szerb–magyar barátságért dolgozik, egy nagyon régi magyar felismerést teljesít – hangsúlyozta. Kijelentette: Magyarország egy olyan ország, amelynek Szerbiával barátságban kell lennie. Van egy közös ügyük is, együtt kell megvédeniük Európa déli kapuját, ez egyszerre küldetése és felelőssége a két országnak – mondta a kormányfő.

IGAZ BARÁTOK

Az igaz barátok a nehéz időkben is egymásra támaszkodnak, Szerbia és Magyarország pedig mindenképpen igaz barátai egymásnak – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken Belgrádban, miután kitüntette Orbán Viktor miniszterelnököt. A két politikus közös sajtótájékoztatóján a szerb államfő megtisztelőnek nevezte, hogy Szerbia legmagasabb rangú elismerését adhatja át a magyar kormányfőknek a két ország kiemelkedően jó baráti és testvéri kapcsolatainak kiépítéséért és megerősítéséért. Aleksandar Vucic köszönetet mondott Orbán Viktornak azért is, mert folyamatosan dolgozik a két ország kapcsolatának javításán, amely ennek köszönhetően egyre jobb, és jelenleg történelmi csúcson van. A szerb elnök kitért arra is, hogy az igaz barátok a nehézségek közepette mutatkoznak meg, és Magyarországnak akkor is volt ereje Szerbia mellé állni, amikor könnyebb lett volna hátat fordítani neki. „Ezért Magyarország biztos lehet abban, hogy Szerbia mindig igaz barátja marad, és támogatni fogja” – húzta alá a szerb államfő.

Forrás, fotók: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb