Közélet

Élelmiszer – és benzinárstop meghosszabbítva! Rendkívüli Kormányinfó, élőben a Szeged365.hu-n!(cikkünk frissül)

A délelőtti, Karmelita Kolostorban tartott kormányülést követően délután 1-től sajtótájékoztatót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – tájékoztatott a reggeli órákban a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az eseményről percről percre frissülő tudósítás formájában jövünk, kezdés előtt pedig érkezzen egy Szeged365 tippelde.

Mi arra saccolunk,

  • hogy a benzinár -,
  • és élelmiszerárstop is terítékre kerülhet,
  • de téma lehet a pedagógusok béremelése,
  • és az Európai Parlament magyar jogállamiságról készült, nem túl baráti jelentéséről is illene kommunikálni valamit kormányzati szinten.

Az eseményről adott MTVA élő stramet itt éred el:

MASSZÍV KÉSÉS, NAGY MÁRTON IS A SZÍNPADON

17 perc csúszással kezdődött el az esemény, a kezdéskor Szentkirályi Alexandra közölte, hogy még jelenleg is tart a kormányülés, amire vissza is fognak menni Gulyás Gergellyel. A sajtótájékoztatón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is megjelent.

MINDKÉT ÁRSTOP MEGHOSSZABBÍTVA

A háború és a szankciós válaszok brutális áremelkedéshez vezettek, különösen az élelmiszerek, termékek ára megemelkedett, elszabadult a benzin és dízel ár – kezdte Gulyás Gergely, aki bejelentette:

A benzin és- élemiszerárstoppot meghosszabbítják.

Hozzátette, a kamatstop december 31-én járna le, de a kormány szándéka az lesz, hogy azt is fél évvel meghosszabbítsák. A miniszterelnökséget vezető miniszter szavait követően Orbán Viktor is posztolt a témában:

“Döntöttünk. Az árstopokat december 31-ig, a kamatstopot június 30-ig meghosszabbítjuk. Nekünk Magyarország az első”

– írta.

BAJBAN A VÁLLALKOZÁSOK, KKV TÁMOGATÁSOK JÖNNEK

A vállalkozások is komoly bajban vannak, ezért a kis és középválllalkozásokat is meg kell védeni – mondta a szót átvevő Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Mint nyilatkozta,

a kormány elfogadta az energia-intenzív KKV-kat támogató, október 1-től induló programokat, ezeket a Technológiai és Innovációs Minisztérium bonyolítja le.

A segítség érvényes minden olyan vállalatra, amelynek az energiaköltsége 2021-ben elérte a nettó 3 százalékot, vagyis, energia-intenzívnek számít.

Mint a miniszter elmondta, a fentiek mellett a feldolgozóipari KKV-kat is támogatják majd október 1-től, két fronton:

  • a működési
  • és a beruházási költségnél,

cserébe azt kérik tőlük, hogy őrizzék meg a munkahelyeket.

A KKV szegmenstől azt kéri a kormány, hogy legalább 90 százalékban tartsák meg a foglalkoztatotti létszámot 2023 végéig.

MUNKAHELYVÉDŐ PROGRAMON DOLGOZNAK

Mint Nagy Márton kifejtette, két másik programról is tárgyalt a kormány, amelyekről a következő hetekben fognak dönteni:

  • lesz egy gyárprogram, melyben a kormány támogatja a gyárak energiahatékonysági beruházását,
  • és egy vadonatúj, munkahelyvédő program is, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.

KORMÁNY VS UNIÓ

A kormány az Európai Bizottság általi kéréseket vagy elfogadta, vagy kompromisszumra jutottak – magyarázta Gulyás Gergely, a kormány a vállalásokat jóváhagyta, jövő héten az erről szóló törvényeket be is fogják nyújtani az Országgyűlés elé.

A kölcsönös bizalmatlanság helyett a kölcsönös bizalom irányba tett lépésnek lehet tekinteni a tárgyalásokat – mondta Gulyás Gergely.

KÓRHÁZBERUHÁZÁSOK, ÖSZÖDI BESZÉD, ÁRNYÉKKORMÁNY

A Kormányinfó klasszikus, bejelentős része véget ért, újságírói kérdések jönnek, bár, Szentkirályi Alexandra jelezte, hogy hamarosan vissza kell térniük a kormányülésre, ergo kevés idő maradt a kérdezz-felelekre.

A miniszter által adott válaszokból szemezgetünk.

  • Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt mondta, hogy a magyar baloldal az EP-ben arra tett kísérletet, hogy Magyarország ne jusson uniós pénzekhez. A DK-ról azt mondta, ha bárkinek kétsége volt, hogy a baloldal vezetője Gyurcsány Ferenc, az megszabadulhat ezektől a kétségektől, itt van fekete-fehéren, ő szeretne kormányt alakítani, még felhatalmazás nélkül is.
  • Mint mondta, a gazdasági helyzet miatt, átmeneti jelleggel felfüggesztették az új kórházberuházásokat.
  • A benzinárstop a következő három hónapban fenntartható – jelentette ki a miniszter, kisebb fennakadások eddig is voltak, de mindenki tudott tankolni. “Mi a jobb, 800 forintos benzinár, vagy az, hogy időnként vannak fennakadások?” – tette fel a kérdést.

Fotók: MTI, Index

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb