Közélet

Kijött a rendelet: öt állami cég olvad be januártól Lázár János minisztériumába, megszűnik a NIF, állami cementgyár indul

A hétfő éjszakai Magyar Közlönyben kijött egy kormányrendelet, amely értelmében megszűnik öt, a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium alá tartozó gazdasági társaság, feladataikat a fent említett állami szerv veszi át.

A rendelet az alábbi öt gazdasági társaságot érinti:

  • az útépítéseket kivitelező NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.;
  • a stadionok beruházásával foglalkozó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.;
  • a sportlétesítményeket működtető BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.
  • az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., amely szennyvizes, ivóvízminőség-javítással, hulladékgazdálkodással és távhőszolgáltatással kapcsolatos beruházások elősegítését végzi; valamint
  • a Sopron-Fertő térség turisztikai fejlesztéseinek megvalósítására létrehozott Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A Telex arról ír, hogy a gazdasági társaságok 2023. január 1-től szűnnek meg, eddig kell a minisztériumnak átvennie azok feladatait.

ÖRÖM AZ ÜRÖMBEN: LESZ EGY ÚJ ÁLLAMI CÉGÜNK

Lehet viszont egy új állami cégünk, derült ki szintén a hétfői Magyar Közlönyből. Az 1451/2022. (IX. 19.) számú kormányhatározat ugyanis „az építőipari alapanyag-ellátása biztosítása érdekében” egy állami tulajdonú cementgyár létrehozásához szükséges intézkedésekről rendelkezik.

A határozat értelmében Palkovics László technológiai és ipari miniszter, valamint Lázár János építési és beruházási miniszter feladata, hogy „gondoskodjanak a cél elérése érdekében megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről, és annak eredményéről számoljanak be a Kormány részére”.

A feladat végrehajtására a két minisztérium ez év végéig kapott határidőt.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb