Mindenmás

Szeged ismét szegényebb lett egy értékkel: bezárt a Herendi Porcelánmanufaktúra Anna Márkaboltja (frissítve)

A megszépült Oskola utca egyik ékköve lehetett volna az elmúlt évtizedekben, Szegeden működő Herendi Porcelánmanufaktúra Anna Márkaboltja, a múlt héten azonban lekerültek a polcokról a világhíres magyar porcelánok, kiürült a kirakat és az üzlet – szúrta ki József nevű olvasónk, aki szerkesztőségünknek küldött üzenetében kiemelte, hogy leszerelték a porta felül a betűket, a homlokzatról az ismert emblémát, vagyis a márkabolt végleg bezárt Szegeden.

Mint kiderült, a Herendi Porcelánmanufaktúra Anna Márkaboltja már a vállalat főoldaláról is eltűnt, az általuk közzétett térképen a legközelebbi üzletet Kecskeméten jelölik. Szerkesztőségünk érdeklődött a Zrt.-nél, a bezárás okáról, amint válasz érkezik, frissítjük cikkünket.

MÉG VIKTÓRIA KIRÁLYNŐ IS HERENDI PORCELÁNBÓL EVETT

Herendi Porcelánmanufaktúrát 1826-ban hozták létre. A kis, néhány fős műhelyként induló üzem mára uralkodók, neves történelmi személyek, vezető üzletemberek, művészek kedvelt márkájává vált. A világ majdnem minden országában ismert porcelán igazi hungarikum, a Magyar Örökség része lett. A Herendi Porcelánmanufaktúra többek között elnyerte a császári és a királyi udvari szállító címet, de a magyar arisztokrácia szinte kizárólag Herenden rendelte meg töredékes porcelánkészleteinek kiegészítését, s e pótlások révén a Manufaktúra számtalan olyan régi motívumot alkalmaz ma is, amelyet mások rég elfeledtek. Így van ma már 16 ezer különböző fehér formájuk és 4 ezer különböző festett mintájuk, vagyis összesen mintegy 64 millió különböző porcelán termék. A Herendi Porcelánmanufaktúráról elismerőleg beszélt az egyik legnagyobb magyar, Kossuth Lajos is, de az angol Viktória királynő is tőlük rendelt egy komplett készletet a windsori kastélya számára.

FRISSÍTVE (13:38): ÜZLETPOLITIKAI MEGFONTOLÁSOK ÁLLNAK A HÁTTÉRBEN

A vállalat válaszlevelében azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy üzletpolitikai megfontolások húzódtak a háttérben. Mint írják:

“A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. mindenféle támogatás nélkül, önerőből, nyereségesen működő sikeres vállalkozás, amely mára világelső a porcelánmanufaktúrák között. A sikeres működéshez elengedhetetlen az értékesítés eredményességének és hatékonyságának a folyamatos elemzése. A Társaság a szegedi üzletét 2022. szeptemberében bezárta, amely mögött üzletpolitikai megfontolások húzódtak meg. Saját üzemeltetésű márkaboltjaink az országban továbbra is több, mint 10 helyen érhetők el, Magyarországon kívül pedig mintegy 60 országban van jelen a Herendi porcelán.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb