Smart Szeged

Exkluzív beszélgetésen vettünk részt az MCC szegedi központjának munkatársaival, és rádöbbentünk mi vár ránk: brutálisan sok rendezvény, és a legnagyobb hazai tudományos közösség Szegeden. Mindez ingyenesen!

A Mathias Corvinus Collegium már negyed évszázada dolgozik, mint tehetséggondozó intézmény, 1 éve pedig már Szegedre is megérkeztek. Személyes tapasztalatom van arról mit jelent egy ötödikes diáknak, hogy a közoktatáson túl egy érdekes tudományos világot is megismerhet. Kislányom dobta fel a témát egy délutáni beszélgetésen, ami nagyon meglepett: “Apa, voltam az MCC-ben, annyi érdekes dologról beszélgettünk, és még kísérleteztünk is. Lehet kutató leszek, ha nagy leszek”. Az élményalapú képzés tényleg működik, és nem ellensége, hanem a legnagyobb barátja a közoktatásnak. A cikkben utánajártunk mit, miért és leginkább hogyan csinál az MCC Szegeden. 

Az MCC -ről ezt írja a wikipedia: meghatározása szerint „magyar tehetséggondozó intézmény, melynek célja a klasszikus iskolai kereteken túlmutató tudományos képzést nyújtani a legkülönfélébb korosztályhoz tartozó magyarországi és külföldi hallgatóknak”. Az alapítvány életében a nagy fordulat 2020-ban kezdődött, amikor az alapítók helyét a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vette át, ami a pénzügyi alapok megerősödésével és új célok meghatározásával járt. 

Térjünk vissza az exkluzív beszélgetésre: az MCC szegedi központjának céljairól sok szó esett, de két szóban így tudnám összefoglalni: TUDÁS és KÖZÖSSÉG. Legyünk őszinték, Szegeden is nagyon fontos, hogy a megszerzett tudást itthon, sőt, ha lehet Szegeden kamatoztassák a tehetségek, egyrészt mert ez jó a helyi gazdaságnak, másrészt, emberi szemszögből nézve: mindenki szereti, ha a gyermekei, unokái nem messze élik le az életüket. Ez a cél pedig nem valósítható meg élmények és erős közösség nélkül. Szegeden már közel 300 diák vesz részt a képzéseken, és minden héten van egy exkluzív rendezvény, amire bárki elmehet teljesen ingyen. Így van: a képzés és a rendezvények is teljesen ingyenesek. 

Arról már írtam, mennyire fontos, hogy már általános iskolások is csatlakoznak az MCC-hez, nekik szól a Fiatal Tehetség Program. A középiskolásoknál véleményem szerint, és a beszélgetés során is ez derült ki, a legfontosabb elültetni a tudományok utáni érdeklődést, és az itt kialakult közösségek, bizony egy életre is szólhatnak. Azt is megjegyezném, hogy a közösség (kapcsolatok) és a kiemelt naprakész tudás az, ami helyben is magas szintű megélhetést tud biztosítani majd a jövőben a reményeink szerint Szegeden felnőtté váló polgároknak. Ezért is fontos a munka, amit a fiatalokból álló MCC csapat végez Szegeden. 

Az egyetemistáknak egyetemi programokat, Juniorképzést biztosítanak, sőt az MCC Vezetőképző Akadémia versenyképes tudást, inspiráló közösséget, és olyan szakmai kapcsolati tőkét biztosít, ami egyedülálló Magyarországon, de kis költői túlzással élve Európában is. Most is több MCC-s szegedi diák van külföldön, ahol különböző kutatásokban vehetnek részt. Gondolom nem kell leírnom, hogy mekkora versenyelőnyt jelent ez nekik a jövőben. 

A beszélgetés során, sűrű elnézések közepette azért megszólalt belőlem a szegedi lokálpatrióta. Vajon mennyire szól ez csak Szegednek? Milyen előnye származik belőle a városnak és nekünk szegedi polgároknak? Megkaptam erre is a választ, de úgy, hogy a beszélgetés során következetesen rávezettek a megoldásra. Nem véletlen, hogy egyik beszélgető partnerem, Komáromi István (Középiskolás Program Régiókoordinátor) vitakurzusokat vezet, és a megfelelő vitakommunikációt tanítja meg az embereknek. Tegyem hozzá őszintén, ez bizony nagyon fontos, remélem a lehető legtöbb fiatal elsajátítja, legyen bármi is a jövője. A válaszról már pár sorban írtam is: ez a tudós közösség helyben tartja a már kiképzett, versenyképes tudással felfegyverkezett fiatalokat, miközben olyan nemzetközi kapcsolatokra tesznek szert, amivel boldogan megélnek és folyamatosan fejlődnek, fejlődhetnek helyben. 

Szeged többek között exkluzív programokkal is gazdagodik: itt járt Miklós Lukács de Perény, Fa Nándor, Szepesi Balázs, de érkeztek külföldi előadók is Oxford, Cambridge, Passau egyetemeiről is. Ami pedig a jövőt illeti, Szegeden a következő ingyenes rendezvényekre várnak mindenkit szeretettel: 

– Dr. Tilesch György – Dr. Majó-Petri Zoltán – Dr. Porkoláb Imre: Mesterséges intelligencia (2022.09.28.) 

– Böszörményi-Nagy Gergely: NONKONFORM könyvbemutató (2022.10.12.) 

– Dr. Kiss Réka: 1956 kutatásának új eredményei (2022.10.19.) 

– Litkei Máté: Milyen lesz a világ 2100-ban? (2022.10.26.) 

A rendezvényekről természetesen mi is beszámolunk Nektek! 

Az SZTE és az MCC megállapodásáról itt írtunk, érdemes ezt is elolvasnod:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb