Sport

Stadionkatasztrófa történt, 129-en haltak meg egy szombat esti focimeccsen (frissítve)

Minden idők második legtöbb halálos áldozatot követelő stadionkatasztrófája rázta meg a futballvilágot – írja az Index, az indonéziai Malang városában szombat este 129-en haltak meg, többségüket agyontaposták. A tragédia akkor történt, amikor az Arema Malang–Persebaya Surabaya bajnoki labdarúgó-mérkőzés után a 3–2-re alulmaradó hazai csapat szurkolói berohantak a pályára, majd amikor a rendőrök megpróbálták könnygázzal szétoszlatni őket, pánik tört ki.

Az első jelentések szerint 129-en haltak meg, többségüket agyontaposták. Az áldozatok száma valószínűleg még nem végleges.

42 EZER JEGYET ÉRTÉKESÍTETTEK A 38 EZRES STADIONBA

Szombaton, Malang városában játszott egymással két rivális, az Arema és a Persebaya Surabaya, a hazai csapat pedig ugyan ledolgozta kétgólos hátrányát, végül 3-2-re kikapott. A Guardian 24.hu által szemlézett cikke szerint ekkor több ezer hazai szurkoló tódult be a pályára (42 ezer jegyet értékesítettek a 38 ezer férőhelyes stadionba) és balhézni kezdtek, rátámadtak az Arema játékosaira is, mire válaszul a rendőrség könnygázt vetetett be.

Ekkor tört ki a káosz, rengetegen fogták menekülőre, a kijáratok felé tóduló emberek összenyomták egymást, többen is megfulladtak.

A STADIONON KÍVÜL IS FOLYTATÓDOTT A DRÁMA, AUTÓKAT GYÚJTOGATTAK FEL AZ UTCÁKON

34-en a stadionban haltak meg, a többiek pedig a kórházba szállítást követően. A hírek szerint az áldozatok között van két rendőr is, illetve egy ötéves gyerek is.

A dráma a stadionon kívül is folytatódott, autókat gyújtottak fel az utcákon.

EZ VOLT A FOCITÖRTÉNET MÁSODIK LEGTÖBB ÁLDOZATOT KÖVETELŐ TÖMEGSZERENCSÉTLENSÉGE

Az eset kapcsán az Index összegyűjtötte a történelem legsúlyosabb, futballal kapcsolatos tömegszerencsétlenségeit, melyek közül ez volt a második legtöbb áldozatot követelő.

Íme a szomorú lista:

  • 1964, Lima: Peru–Argentína válogatott mérkőzés, 328 halott
  • 2022, Malang, indonéz bajnoki mérkőzés, 129 halott
  • 2001, Accra (Ghána), bajnoki mérkőzés, 126 halott
  • 1989, Hillsborough, Liverpool–Nottngham Forest, 96 halott
  • 1988, Katmandu (Nepál), bajnoki mérkőzés, 93 halott
  • 1996, Guatemala City, Guatemala–Costa Rica válogatott mérkőzés, 90 halott
  • 2012, Port Szaíd (Egyiptom), Al-Masry–Al-Ahly bajnoki meccs, 79 halott
  • 1968, Buenos Aires, Estadio Monumental, River Plate–Boca Juniors derbi, 71 halott
  • 1982, Moszkva, Luzsnyiki Stadion, Szpartak Moszkva–HFC Haarlem UEFA-kupa meccs, 66 halott
  • 1971, Glasgow, Ibrox, Rangers–Celtic, 66 halott

FRISSÍTVE: EGYES FORRÁSOK SZERINT MÁR 182 ÁLDOZAT VAN

Magyar idő szerint vasárnap reggel a The New York Times azt írta, hogy a Nemzeti Emberjogi Bizottság nevű indonéz kormányközeli szervezet információi szerint a halottak száma 153-ra emelkedett, sőt, az Arema futballklubnál már 182 halottról tudnak. Az AFP hírügynökség 174 áldozatról tud.

Egy fotoriporter szerint, aki a stadionban dolgozott, a rendőrség volt a legfőbb okozója a tragédiának azzal, hogy indokolatlan mennyiségben fújta a könnygázt a pályára berohanó szurkolókra.

Forrás: AFP, New York Times, Reuters, 24.hu, Index, Getty Images

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb