Kikapcs

Egy kicsit elmosta a Tápai Búcsú menettáncát az eső, de Charlie-t és a 800 forintos kürtőskalácsot nem tudta legyőzni (frissítve)

Alapos esőt kapott a nyakába 10-ből 9 szegedi gyerekkorának állandóan visszatérő élményhelyszíne, az évszázados múltra visszatekintő Tápai Búcsú. A szombat délután 3-ra tervezett tradicionális menettáncot módosítani, majd a 4-től a Búcsú térre időzített néptáncprogramot törölni kellett az időjárás miatt, azonban az esti Charlie koncerttel szerencséje volt a szervezőknek, a Liszt Ferenc-díjas blueslegenda show-jának megkegyelmeztek az égiek, estére teleszaladt a színpad előtti placc.

Szeged legrégebbi városrészének legrégebbi ünnepe a Tápai Búcsú, gyakorlatilag amióta Tápé a búcsújogot megkapta (1649), az egykori falu védőszentjének (Szent Mihály) napját követő hétvégén újra meg újra megtelik a Búcsú tér. A szombat délutáni felvonuláson 12 néptáncegyüttes vett volna részt, a szervező – egyébként pont 88 éve alakult – Tápai Hagyományörző Együttes az utolsó pillanatig, fél 3-ig reménykedett abban, hogy meg tudják tartani a kavalkádot.

KEVESEBB KIÁLLÍTÓ, MEGLEPŐEN KORREKT KÜRTŐSKALÁCS-ÁRAK

Az esemény egyébként hozta a tőle megszokott hangulatot, ami szembe tűnő volt, hogy a tavalyihoz képest jóval kevesebb volt a kitelepülő árus, viszont – látva a begyűrűző gazdasági válságot – kijelenthető, hogy a jelenség nem egyedülálló, az egyik kiállító elmondása szerint hetek óta ugyanezt tapasztalják az ország különféle pontjain megtartott vásárokon, búcsúkon.

A dodzsem, forgó és XXL árak nagyjából a Szegedi Majális szintjén mozogtak, drámai meglepetést már nem tudtak okozni, viszont kellemes csalódás volt az a jelenet, amikor az egyik büfékocsihoz lépve szembesültünk azzal, mennyibe kerül nassolni egyet.

Ilyen is van, ráadásul 2022-ben, Szegeden:

  • az egyébként abszolút korrekt ízvilágú és méretű kürtőskalácsot 800,
  • a fél literes Szentkirályi ásványvizet pedig mindössze 200 (!) forintért vágták hozzánk,

ráadásul mindezt hatalmas mosollyal, közvetlenséggel megfűszerezve. A Szeged365 Árfigyelő rovatunk anno sokkoló számokat hozott a Szegedi Borfesztiválon, a SZIN-en és a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon, a Napfény Városában megtartott rendezvények árszabásához képest tényleg meghökkentően korrektnek tűnt a fenti két tétel. Hogy melyik kiállító volt az, nem írjuk ide, cikkünk nem PR tartalom.

A Tápai Búcsú délelőtt 10-től a Szent Mihály Templomban megtartott ünnepi szentmisével és körmenettel folytatódik.

FRISSÍTVE (14:40) ILYEN VOLT A TÁPAI BÚCSÚ KÉPEKBEN

Vasárnap délután befutottak a képek is Tőletek az eseményről, ezekből hoztunk Nektek párat:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb