Közélet

Az MVM megállapodott a Gazprommal, fizetési haladékot kapott a téli időszakra

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn rendkívüli bejelentést tett. Ennek értelmében az energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága, és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM Csoport halasztott fizetésben állapodott meg a téli időszakra a Gazprommal.

Az MVM Csoport két intézkedést hozott meg valójában:

  • egyrészt pénzügyi szempontból széles körű biztonsági háló kiépítésére törekszik, és finanszírozásának optimalizálása céljából halasztott fizetési megállapodást kötött a Gazprommal,
  • másrészt az MVM Csoport földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakításra és energetikai fejlesztésre van szükség.

Mint az Index írja, a halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. A bizonytalanságokkal teli energiaveszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021 szeptemberében megkötött, hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többletgázmennyiség garantálja. Másrészt az MVM tulajdonában levő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség középtávon.

TÖBB TÁROLÓT ÉRINT AZ ÁTALAKÍTÁS

Az átalakítás érinti az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél. Érinti az MVM Csoport hajdúszoboszlói tárolóját, ahol a társaság nyolcszázmillió köbméter párnagáz letermeléséről döntött. A hosszabb távú cél nagyrészt a meglévő infrastruktúraelemek használatával az alternatív energetikai hasznosítás, mint például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli, szén-dioxidban dús földgáz felhasználásával a villamosenergia-termelés megvalósítása.

FENNTARTANÁK A REZSICSÖKKENTÉST

Ezeken túl az MVM és az MFGT közösen vizsgálja a párnagáz letermelését követően a hajdúszoboszlói tároló esetében a szén-dioxid-tárolás lehetőségét is annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű szén-dioxid-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva hazánk klímapolitikai céljainak eléréséhez. A hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségű, piaci értéke mai világpiaci áran körülbelül másfél milliárd euró, azaz 650 milliárd forint, amelynek hasznosítása hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához, és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget. Magyarország tárolókapacitása jelenleg is és a jövőben is, a hajdúszoboszlói tároló más célra történő hasznosítását követően mind fogyasztás-, mind köbméter-arányosan az EU élvonalába tartozik, a komplex energetikai szemlélet megvalósítása érdekében tett intézkedések nem veszélyeztetik Magyarország energiaellátását és energiabiztonságát.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: hot wheels unleashed 2
'Fel a tetejéhez' gomb