Közélet

Idén sem Karikó Katalin kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat

Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben, így Karikó Katalin idén sem kapta meg a világ egyik legrangosabb elismerését.

Tavaly is az esélyesek közé sorolták Karikó Katalin szegedi biokémikust, de a 2021-es orvosi-élettani és kémiai kategóriában is mások kapták meg a Nobel-díjakat.

NOBEL-DÍJAS SZÜLŐKKEL RENDELKEZIK A SVÉD GENETIKUS

Tehát, Svante Pääbo svéd genetikusé lett az idei orvosi-élettani Nobel-díj, amit az evolúciós genetika területén elért eredményeiért kapott meg. Svante Pääbo édesanyja a Karin Pääbó észt kémikus, apja Sune Bergström biokémikus, az orvosi Nobel-díj 1982-es díjazottja. Pääbo az Uppsala Egyetemen szerzett PhD címat az adenovírusok és az immunrendszer kutatásával. Az emberi ősök genetikáját kutató paleogenetika területének megalapítója. Jelenleg a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai intézet igazgatója. Pääbo kezdeményezte és vezette a neandervölgyi ember genomjának feltérképezését, amelyet 2009-ben fejeztek be. A szakember ugyancsak részt vett a korábban ismeretlen emberelőd, a gyenyiszovai ember azonosításában 2010-ben.

Kedden egyébként a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, ahol szintén esélyes Karikó Katalin. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb