Mindenmás

Szalmonellás nápolyit hív vissza a Lidl, de az Auchan is bajban van, az egyik termékükben mérgező aflatoxin lehet

Szalmonellát mutattak ki a Lidl egyik nápolyijában, elővigyázatosságból mindet visszahívják – közölte honlapján a vállalat. A termékeket a vásárlást igazoló nyugta nélkül is vissza lehet vinni, a vételárát visszatérítik Szegeden is. Hasonló bajban van az Auchan is, ahol egyik termékükben aflatoxint mutattak ki.

Mint kiderült, elővigyázatosságból visszahívja a Lidl a Tastino töltött ostya 800 grammos kiszerelésű, kakaós és mogyorós ízű termékeinek minden tételét. A visszahívás oka, hogy a vizsgálatok a Salmonella typhimurium baktériumtörzs jelenlétét mutatták ki a termékekben. A vállalat arra kéri vásárlóit, hogy amennyiben a fenti termékekből vásároltak, ne fogyasszák el, vigyék vissza bármelyik üzletükbe. Hozzátették: a vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik.

BAJBAN VAN AZ AUCHAN IS

Az Auchan is bajban van, visszahívta a 100 grammos kandírozott gyömbér termékét aflatoxinszennyezettség gyanúja miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-vel. A hivatal arra kérte a vásárlókat, hogy a 2023. szeptember 9-i minőségmegőrzési idejű terméket ne fogyasszák el. Az érintett áru bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik.

Az aflatoxinok egyébként már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítőanyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek.

Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinok nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, amelynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Akut aflatoxinmérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez a toxintermelődésnek – olvasható a Nébih honlapján.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ติดเน็ต ais
'Fel a tetejéhez' gomb