Közélet

Befejezték a helyszínelést: robbanás miatt sérült meg mindkét Északi Áramlat gázvezeték

Befejezte a helyszínelést az Északi Áramlat orosz gázvezetékeknél a svéd biztonsági rendőrség. A hatóság előzetes vizsgálatai szerint egyre biztosabb, hogy szabotázs miatt sérültek meg a vezetékek. A helyszínen begyűjtött bizonyítékokat még vizsgálják a szakértők – írja az Index.

Egyre biztosabb, hogy szabotázs miatt sérült meg az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezeték – számolt be a portál szerint a svéd biztonsági rendőrség (SAPO) a helyszínelés befejezése után, október 6-án. A SOAP csütörtöki sajtóközleményében közölte: a robbanások jelentős károkat okoztak a gázvezetékekben.

A NYOMOZÁS MEGERŐSÍTETTE A SZABOTÁZS FELTÉTELEZÉSÉT

A helyszíni szemlét követően a biztonsági rendőrség megállapította, hogy robbanás történt az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken a svéd gazdasági övezetben, amely jelentős károkat okozott a vezetékekben – olvasható a közleményben. A svéd biztonsági rendőrség a Nemzetbiztonsági Igazgatóság ügyészségének irányításával folytat vizsgálatot az Északi Áramlat incidensével kapcsolatban. A helyszíni szemle befejezése után az ügyész feloldotta a kordont a helyszínen. Az ügyészség sajtóközleménye szerint a helyszínelés tovább erősítette a gyanút, amely szerint szabotázs okozta a robbanásokat. “A nyomozás megerősítette a szabotázs feltételezését” – mondta Mats Ljungqvist ügyész a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint, megjegyezve, hogy a helyszínről több bizonyítékot is sikerült begyűjteniük, amelyeket a későbbiekben vizsgálat alá vonnak.

A SZAKÉRTŐK SZERINT KIZÁRT, HOGY MAGUKTÓL HIBÁSODTAK MEG

Szeptember 26-án az Északi Áramlat 2-nél nyomáscsökkenést tapasztaltak. Kedd délelőtt jelentették, hogy az Északi Áramlat 1-nél is szivárgások tapasztalhatók. Ám érdemi szállítás egyik vezetéken sem zajlik, az Északi Áramlat 1-nél politikai okok miatt hónapok óta nincs szállítás, az Északi Áramlat 2 esetén pedig el sem indult. A szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak volna meg a vezetékek, ezért úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg őket. Eközben Oroszországban „nemzetközi terrorizmus” miatt indult nyomozás az Északi Áramlat gázvezetéket érő „szabotázsakció miatt”. Az orosz főügyészi hivatal azt írta Telegram-csatornáján: a gázvezetéket érő támadás „jelentős gazdasági károkat” okozott Oroszországnak, mivel korábban ezeken a vezetékeken keresztül szállítottak gázt Európába. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb