Közélet

Robbanások okozták mindkét Északi Áramlat gázvezeték szivárgását

Egyre valószínűbb, hogy robbanások okozták az Északi áramlat 1 és 2 gázvezetéken keletkezett szivárgást – írja az Euronews. Svéd és dán szeizmológusok több robbanást is érzékeltek a Balti-tenger mélyén, az elsőt vasárnap éjjel kettő, a másodikat hétfő este hét órakor, a koordináták pedig megegyeznek a kedden bejelentett gázszivárgások helyadataival.

Először az Északi Áramlat kettőn érzékeltek nyomáscsökkentést a dániai Bornholm szigetnél. Nem sokkal utána az Északi Áramlat 1 is két helyen kezdett el szivárogni svéd vízeken.

„Összesen három gázszivárgás van, meglehetős távolságra egymástól, ezért nehéz elképzelni, hogy véletlen egybeesésről lenne szó” 

– mondta Mette Fredriksen, dán miniszterelnök.

A dán hadsereg egy képet bocsátott ki a Balti-tenger felszínén bugyborékoló gázról, miután úgymond “példátlan” károkat okoztak az Északi Áramlat vezetékében.

LENGYEL ELNÖK: SZABOTÁZS TÖRTÉNT

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök már „szabotázs cselekménynek” nevezte a szivárgásokat, amelyek szerinte „az ukrajnai helyzet eszkalációját” jelentik. A hír nagyon aggasztó – fogalmazott a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov.

„A dán gazdasági zónában lévő vezetékszakaszt érte jelentős kár, nem tudni pontosan, miféle. A nyomás nagymértékben csökkent. Az eset példátlan és azonnali kivizsgálásra szorul, rendkívül aggasztónak találjuk.”

Jelenleg egyik vezeték sem szállít gázt Oroszországból Németországba. Az Északi Áramlat 2-őt az építkezés befejezése után lezárták. A hónap elején pedig Oroszország állította le az Északi Áramlat 1-en keresztül történő szállítást. A Tagesspiegel című német napilap szövetségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az események valószínűleg nem véletlenek, és potenciális szabotázsakciónak tekintik azokat.

ÖT TENGERI MÉRFÖLDES TILALMI ZÓNÁT HOZTAK LÉTRE

Bár jelenleg nem működnek, mindkét csővezetéket feltöltötték gázzal. Miután hétfőn észlelték a korábbi szivárgást, a dán tengerészeti hatóság hajózási figyelmeztetést adott ki, és öt tengeri mérföldes tilalmi zónát hozott létre a vezeték körül.

Forrás: Euronews

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb