Mindenmás

Napi pakk: kellemes, 25 fokos időjárást hoz a csütörtök Szegedre, ma van az Aradi Vértanúk Emléknapja

Még egy kicsit velünk marad az októberi vénasszonyok nyara: ma is kellemes, 25 fokos, szikrázó napsütéses időjárásunk lesz Szegeden. Azt se feledjük, hogy ma van az Aradi Vértanúk Emléknapja, megemlékeznek róla városunkban is. Mutatjuk a csütörtök legfontosabb napindító híreit, itt a Szeged365 napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Brúnó, Renáta, Csaba, Renátó, Renátusz, René és Reneé nevű Szeged365 olvasónak!

MA VAN AZ ARADI VÉRTANÚK EMLÉKNAPJA

173 éve már annak, hogy Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, Pesten pedig gróf Batthyány Lajos államférfit, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét. Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján végezték ki őket. A nemzeti vértanúk: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos ezredes, Leiningen – Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. 

A tizenhárom vértanúra, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére is megemlékezik ma a szegedi önkormányzat:

  • délután 3 órakor Osztrovszky József egykori polgármester szobránál,
  • négy órakor a Kiss Ernő altábornagy emléktáblánál,
  • majd a Batthyány Lajos emléktáblánál lesz koszorúzás,
  • de megemlékezés lesz öt órakor az Aradi Vértanúk terén is.

25 FOKKAL KÉNYEZTET BENNÜNKET A CSÜTÖRTÖK

Folytatódik az indián nyár Szegeden: csütörtökön a napsütést csak fátyolfelhők szűrhetik, esni szerencsére ekkor sem fog. Hajnalra néhol pára-, és ködfoltok képződhetnek. Kora reggel 5-11, délután viszont 20-25 fok várható Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb