Közélet

Óriási tömeg sztrájkolt a fővárosban, közben Szegeden is többszázan álltak ki a pedagógusok mellett

Szolidaritási tüntetéseket tartottak a Pedagógusok Világnapja alkalmából az ország több nagyvárosában szerdán, Szegeden délután 6 után a Klebelsberg-szobornál gyűlt össze egy többszáz fős tömeg, közben Budapesten a beszámolók alapján több tízezer ember vonult.

REGGEL A DEÁK ÉS A GD PEDAGÓGUSAI ALKOTTAK ÉLŐLÁNCOT, ESTE A KLEBELSBERG-SZOBORNÁL TÜNTETTEK

Szegeden a reggeli órákban a Deák Ferenc Gimnázium, a Krúdy Gyula Szakképző Iskola és a Gábor Dénes Technikum előtt alkottak élőláncot a pedagógusok, az előbbieknél 200-220 ember, az utóbbinál ennek a harmada állt az épület elé.

Este 6-ra a VVL – Veritas Virtus Libertas szervezett megmozdulást a Széchenyi térre, Klebelsberg Kunó szobrához, ahol a helyszíni beszámolók alapján többszáz ember gyűlt össze. Elsőként a radnótis pedagógus Fabulya Andrea mondott verset, majd a Deák Ferenc Gimnáziumban tanító Andóczi-Balog József mondott beszédet, ő többek között arra kérte az ország pedagógusait, hogy álljanak ki egymásért.

A délutáni esemény nem maradt 100%-ban politikamentes, az MSZP-s Tóth Károly mondott beszédet, amelyben a fővárosi Kölcsey Gimnázium pedagógusait elbocsátó tankerületi vezető, Marosi Beatrix alkalmatlanságát ecsetelte, a demonstrálók között pedig Mihálik Edvin, Szabó Sándor és Nagy Sándor is feltűnt.

Botka Lászlót nem láttuk, pedig mint köztudott, szép szál legény, nem nehéz kiszúrni a tömegben.

TÖBB TÍZEZRES TÖMEG VOLT A KOSSUTH TÉREN

Több tízezer fős tömeg hömpölygött szerda délután a fővárosban, az országos hírportálok változatos számokat írtak le, Scherman Fruzsina, az Adom Diák mozgalom alapítója fél 10 után a Kossuth téren azonban 40 ezer főt említett.

“Pintér Sándor miniszter úrnak jelentem, az osztály létszáma több, mint 40 ezer fő! De a megbecsültség hiányzik”

– mondta.  A rendezvény házigazdája Molnár Áron színész, a noÁR Mozgalom alapítója arról beszélt, a tüntetésnek és a koncertnek az a célja, hogy sztrájkalapot gyűjtsenek a sztrájkban, a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak.

Az MTI tudósítása szerint a teret megtöltő tömeg előtt Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom alapítója elmondta, évek óta küzdenek az oktatási rendszer megújításáért, és az “arrogáns, párbeszédképtelen hatalommal szemben” állnak ki régóta. Mostanra a tanárhiány olyan méreteket öltött, hogy szembe kell néznünk azzal: az oktatási rendszer összeomlott és maga alá temet mindenkit, tanárt, szülőt, diákokat, a gyerekeket – hangoztatta.

Közölte, mozgalma két alapvető követelést fogalmazott meg, amelyek nélkül nem lehet ráfordulni az oktatási rendszer még megoldandó problémáira. Ezek pedig

  • a pedagógusok sztrájkjogának helyreállítása
  • és az azonnali intézkedés a pedagógusok munkakörülményeinek és bérhelyzetének javítása érdekében.

Azt mondta, érdemi választ évek óta nem kapnak a gőgös hatalomtól, helyette sértegetést, fenyegetést, a tiltakozók kirúgását, egzisztenciális ellehetetlenítést. Az áldozat a magyar társadalom és azért vannak most itt, hogy felhívják a figyelmet erre a válságra, szolidaritásra szólítsanak mindenkit, valamint tovább küzdjenek a céljaikért – jelentette ki Törley Kata.

A tüntetésen többek között a Kiscsillag, továbbá Péterfy Bori és a Love Band is fellépett.

Fotók: MTI, Euronews, 24, Nagy Sándor (FB)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb