Blog

Köszönjük, Szeged! 2022. szeptemberében is élen a Szeged365! (frissítve)

Fantasztikus hangulatban vágunk bele a hétvégébe. Azt már eddig is tudtuk, hogy a Szeged365-nek vannak a legklasszabb, leginteraktívabb olvasói, de – a SimilarWeb nemzetközi összehasonlító platform frissen kiadott mérésének hála – arról is újra megbizonyosodhattunk, hogy Szegeden és a megyében a legtöbb látogatást produkáló látogatói is. 2022. szeptemberében magabiztosan vitte a prímet Szeged független, újgenerációs hírportálja, ölelünk Benneteket, hálás köszönet érte!

BOLDOGOK VAGYUNK, KÖSZÖNJÜK NEKTEK, SZEGED365 OLVASÓK, REKLÁMPARTNEREK, CSAPATTAGOK!

Csütörtök késő este nyilvánossá tette a SimilarWeb nemzetközi összehasonlító platform a legfrissebb, a hírportálok és egyéb oldalak szeptember havi látogatási számait monitoringoló adatait, nekünk pedig borzasztóan klassz éjszakánk lett. A Szegeden és Csongrád-Csanád megyében működő híroldalak versenyében ismét elsők lettünk, amelyért három nagy köszönettel is tartozunk:

  • Köszönjük Nektek, a Szeged365 Family egyre népesebb táborának, hiszen amellett, hogy rengetegen olvastok bennünket, rendkívül aktívan vesztek részt a tartalomkészítésben, non-stop ömlesztve ránk az olvasói tudósításokat, fotókat, videókat és téma-tippeket.
  • Köszönjük azoknak a szegedi cégeknek, akik folyamatosan vagy időszakosan a Szeged365-öt választják reklámfelületüknek. Ha ők nem lennének, nem tudnánk politikai befolyás nélkül, ténylegesen független szerkesztőségként működni. Mivel 100%-ban a reklámpiacból élünk, nem kell pénzt elfogadnunk politikai pártoktól, az államtól, az önkormányzattól, vagy olvasói adományoknak álcázni azt, hogy Gyuri bácsi valamelyik alapítványától (és itt nem a Kordára gondoltunk) kapjuk a sápot.
  • …és végül, főszerkesztőként hálásan köszönöm a Szeged365 kollégáinak, tűzről pattant egy banda vagyunk, keményen hajtunk, jöhet bármi, összetartunk, nem adjuk fel.

TÖBB, MINT FÉLMILLIÓ HAVI LÁTOGATÁSSAL VAGYUNK AZ ÉLEN

A számok makacs dolgok, egy hírportálnál pedig igazából egyetlen mérőszám van, amit nagyjából 10% pontossággal be tud mérni a cikkünkben említett, nemzetközi, a nagyobb marketingügynökségek által egyedüliként elismert összehasonlító platform: a havi látogatások száma.

Ez a Szeged365 esetében 532.300, a többi, Szegeden működő további négy nagyobb közéleti hírportál esetében pedig 120.800 és 427.400 között mozog.

Hogy a skálán ki, hol tartózkodik a konkurenseink közül, nem áruljuk el, hiszen mindenkinek tiszteljük a munkáját, azonban mivel az adatok teljesen nyilvánosak, IDE kattintva, a SimilarWeb keresőjébe a teljes domain nevet (pont hu végződéssel) bepötyögve villámgyorsan, díjmentesen és regisztráció nélkül le tudod kérdezni őket. Amint betölt a lekért statisztika, kicsit lentebb görgetve, a “Traffic and Engagement Analysis” résznél, a “Total Visits Last 3 Months” alatti oszlopoknál fogod látni a havi látogatások számát.

TÉNYLEG SZ@RUL CSINÁLJUK?

Fura kérdés egy cikkben, tudom, de nem én tettem fel. Mint írtam, tiszteljük a másik négy, a városban működő hírportált, jómagam naponta olvasom mindet (bár ez szerintem munkaköri kötelesség főszerkesztőként). Éppen ezért a másik szapulása, lejáratása, kispályás pocskondiázása valahogy nem fér bele a Szeged365 identitásába. Van azonban egy önkormányzati cég által működtetett, a SimilarWeb adatai alapján a mezőny élbolyához képest alacsony látogatottsági adatokkal vánszorgó városházi portál, ahol ezt másképp gondolják, pont egy hete sikerült is olyanokat írniuk, hogy

“Kisházi Sándornak, a Szeged365 főszerkesztőjének

  • se stílusa,
  • se ízlése nincs,
  • és nemhogy rosszul, egyenesen szarul csinálja azt, amit csinál.”

Hogy ez így van-e és tényleg “sz@rul” csináljuk-e a dolgunkat, nem tudom, ezzel én mindig is úgy voltam, hogy döntsék el a szegediek, kire érvényes és kire nem a fenti jelző. Ha ránézek a cikkünkben említett platform nyilvános adataira, úgy fest, már réges-rég eldöntötték, amit ezúton is hálásan köszönünk nekik.

Ha összevetnéd egymással a Szeged365 és a bennünket lesz@rozó lap nyilvánosan is elérhető olvasottságát, egyszerűen megteheted: IDE kattintva éred el a miénket és ITT a sz@rozó oldalét, az elmúlt 3 hónapból.

Amint bejött a linkelt oldal, görgess a “Traffic and Engagement Analysis” részre, itt pedig a “Total Visits Last 3 Months” alatti oszlopok mesélnek majd. Lesz miről mesélniük.

Brutál különbség van.

A szóban forgó felület alacsony látogatottsága azért is furcsa, mert kívülről nézve úgy tűnik, mintha a nehéz gazdasági helyzet dacára is dézsából öntenék rá a szegediek pénzét, nagyjából kétszer annyi kollégára telik nekik, mint nekünk, akik a piacról működünk, ráadásul olyan országos nagyágyúkra is futja, mint az ex-168 órás, most a Jelen főszerkesztőjeként is dolgozó Lakner Zoltán vagy az egyik személyes kedvencem, a publicisztaként, humoristaként és az ATV “Öt” című műsorának egyik főhőseként is tevékenykedő Ceglédi Zoltán. Arról nem is beszélve ugye, hogy Dél-Magyarország legtöbb követővel bíró közéleti “influenszere” népszerűsíti, osztja az összes cikküket.

Személy szerint kíváncsi voltam rá, mekkora büdzséből működteti a jelenlegi, baljós gazdasági helyzetben Szeged város önkormányzata a más szegedieket lesz@rozó, általában az olvasottsági toplista vége felé (ha sorba rakjuk a szegedi ötösfogatot, általában csak a kormánypárt kisebbik helyi oldalát tudják megelőzni, akik most kb. egyébként is történelmi mélyponton vannak) kullogó hírportált, ezért a mai napon beadtam egy közérdekű adatigénylést a város tulajdonában lévő, a lapot üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft-hez. Mivel egy önkormányzati cég közfeladatot ellátó szervnek minősül, előbb-utóbb törvényileg kötelesek lesznek kiadni, érdekességképpen majd megírjuk, amit válaszolnak.

FRISSÍTVE: A PHOTOSHOP NEM KÉRDEZ VISSZA

A blogposztunkat követően megjelent egy cikk az említett oldalon, amelyben – némi jól megszokott, a szegediek pénzén történő Szeged365 pocskondiázást követően – előbb elismerték, mekkora különbség van a két oldal havi látogatási számai között, majd jött egy “most következik a mi statisztikánk” rész és bedobáltak egy ipari mennyiségű grafikont, amelyek arról szóltak, hogy mégis ők a legolvasottabbak (pedig egy bekezdéssel fentebb pont az ellenkezőjét írták, na mindegy, gondolom “szombat este” volt már elégé). A grafikonok nem linkelnek semmiféle külső, tőlük, tőlünk vagy bármelyik Szegeden működő hírportáltól független mérőoldalra, a forrásuk sincs megjelölve. 

Az olvasónk, aki felhívta a figyelmünket a cikkre, annyit írt hozzá, hogy “gyerekek, ezek a pénteki cikketek után rajzoltak maguknak néhány grafikont”. 

Khm. Csak halkan megjegyeznénk: mi nem rajzolunk magunknak grafikonokat (nem szorulunk rá, hála Nektek, Szeged365 olvasóknak), csupán belinkeltük az említett platformot, amely mindenki számára elérhető, díjmentesen. Az általunk bekért adatigénylésre egyébként még nem jött válasz a lapot üzemeltető önkormányzati tulajdonban lévő, a mi pénzünkből működő cégtől, lehet, hogy nem volt rá idejük a hétvégi rajzolgatás közepette. 

…AND KEEP MOVING FORWARD

Visszatérve a blogposztunk eredeti témájára, hálásan köszönjük Nektek, hogy már két és fél éve a Szeged365 hűséges és roppant aktív olvasói vagytok. Sűrű ősz előtt állunk. Minden előzetes várakozásunkat megugrotta a Legszegedibb Szegediek közönségszavazásra befutott nevezések száma, ha jól számoltuk, már valahol 8000 környékén járunk, de erről még írni fogunk a hétvégén, sőt, most indul csak igazán a móka, bő egy hét múlva indul a tényleges voksolás és a nevezett szegediek bemutatása Szeged365 riportok tömkelegén keresztül, kb a csapból is ez fog folyni.

Egy másik, óriási meglepetéssel is készültünk az őszre, könnyedebbé, egyszerűbbé és gyorsabbá téve azt, hogy bennünket olvassatok és egy vagány kis újítással azt, hogy minél egyszerűbben tudjatok bekapcsolódni a szerkesztőségünkbe, avagy, olvasói tudósítást küldeni a többi szegedinek.

Nyilván, a sok-sok pozitív dologgal párhuzamosan egy roppant kemény időszak elé nézünk mi, szegediek. Ez most megint személyes lesz, de bíztatásul egy nagy kedvencemtől, a Sylvester Stallone által megformált Rocky Balboa karakterétől idéznék, útravalóul a következő pár hétre:

“You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain’t about how hard you hit. It’s about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That’s how winning is done!”

Magyarra fordítva (kb. ezt jelenti, bocs, csapnivaló tolmács vagyok):

“Senki sem tud akkorát lekeverni Neked, mint maga az élet. De nem az számít, hogy mekkorát tudsz ütni, hanem az, hogy mekkora és mennyi ütést bírsz ki, amikor talpon kell maradnod és tovább menni a megkezdett utadon. Így születnek a győztesek!”

Baráti öleléssel,

Kisházi Sándor (a blogposzt szerzője) és Kiss Balázs alapító-tulajdonosok,

és a Szeged365 csapata

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb