Közélet

Bezárási hullám söpör végig az országon és a megyében – térképre pakolták a lakat alá került egységeket

Szeptember második felében a K-Monitor kérdőívvel mérte fel, mit tapasztalnak a magyarok az energiválságból a mindennapokban, és mire számítanak a következő időszakban. A beérkező válaszok szerint nemcsak azok félnek attól, hogy nem tudják kifizetni a rezsijüket, akiknek alacsony a jövedelmük, de az „átlagos” bevétellel rendelkezők jelentős része is. A kérdőív adatai, valamint a nyilvános bejelentések alapján egy folyamatosan frissülő térképet is létrehoztak, ahová bárki beküldheti a környezetében bezáró helyeket – írja az Átlátszó.  

“Kedves Vásárlóink, Barátaink! Fájó szívvel, és keserű szájízzel kell tudatnunk Veletek, hogy október 31-én üzletünk végleg bezár. Sajnos a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben, a megemelkedett rezsi árakkal, és a termékek magas beszerzési áraival nem tudjuk tartani a lépést, így meg kellett hoznunk ezt a nehéz döntést” – ezekkel a szavakkal búcsúzott Facebook-oldalán a makói Maros Carp Horgászbolt, október elején. Az üzlet egy azok közül a vállalkozások közül, amelyek végleg lehúzzák a rolót.

NEM CSAK ÜZLETEK ZÁRNAK BE, SZÁMOS KULTURÁLIS ÉS SPORT INTÉZMÉNYRE KERÜL LAKAT

Az Átlátszó szerint nem csak az üzletek zárnak be. A kormány ugyanis 2022. július elsejétől kivette a rezsicsökkentés hatálya alól az önkormányzatokat is, amelyek így szintén csak piaci áron vehetnek földgázt és villamos energiát. Az árak pedig elszálltak: a milliós, százmilliós tételek helyett milliárdos számlákat kapott kézhez több önkormányzat is, emiatt számos jóléti, kulturális és sport intézményre kényszerültek (ideiglenesen) lakatot tenni. Tegnap például a hódmezővásárhelyi önkormányzat döntött ilyen intézkedésekről.

TÉRKÉPRE KERÜLTEK A BEZÁRT EGYSÉGEK

K-Monitor és az Átlátszó tehát térképre tette az érintett intézményeket, üzleteket. Az információkat egyrészt sajtóhírekből és a közösségi médiumokban közzétett bejegyzésekből, másrészt a K-Monitor oldalán kitöltött kérdőívekből szerezték. A térkép folyamatosan frissül, bárki beküldheti a környezetében bezáró helyeket. A térképen látható nyilak mögött mindenhol nehéz szívvel meghozott döntések, kényszerpályák állnak. Mint kiderült, a megyénkben már lehúzta a rolót:

  • a Tiszavirág Hotel és Kávézó,
  • a Süti, nem süti elköltözött,
  • a G-Pont, makói lángosos bezárt,
  • ahogy a makói Maros Carp Horgászbolt,
  • a Csíki Sör hódmezővásárhelyi telephelye,
  • a vásárhelyi Pihenőpark és Park Büfé,
  • a Cvekedli ételbár,
  • a Kispiac étterem,
  • a szentesi Infraslimx És Szolárium,
  • a Kicsi Rose pékség,
  • valamint a csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda is, de sokan vannak még, akik erre a lépésre kényszerültek.

Ezekről itt írtunk bővebben:

AZ EMBEREK SZERINT A KULTÚRA ÉS A KISVÁLLALKOZÁSOK LESZNEK A LEGNAGYOBB VESZTESEK

A civil szervezet kérdőíves felméréséből az is kiderül, hogyan látják a kitöltők a bezárások esélyét néhány területen, hol tartják elfogadhatónak vagy épp elfogadhatatlannak a bezárásokat, illetve saját életükben és társadalmi szinten mit várnak az energiaválságtól. A nem reprezentatív kutatás szerint az emberek úgy vélik, a kultúra és a kisvállalkozások lesznek a legnagyobb vesztesek, itt tömeges bezárások jöhetnek. Az egészségügy és a közösségi közlekedés esetén a legtöbben csak kisebb fennakadásokra számítanak, míg a (jelenléti) oktatás esetében a többség elképzelhetőnek tart részleges leállást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb