Szegedi Arcok

Lenyűgözte Brüsszelt Ásós Géza, az ország és Szeged első cigányvendéglőse: óriási vastapsot kapott az Európai Parlamentben

Nincs Szegedi Borfesztivál Ásós Géza, az ország első cigányvendéglősének házias fogásai nélkül és abban is biztosak vagyunk, hogy 10-ből 9 szegedi már megfordult a Mars Téri Piacon nyitott büféjében. Arról már beszámoltunk, hogy a szegediek nagy kedvence az Európai Parlamentbe kapott meghívást, azt viszont még mi sem gondoltuk, hogy ekkora sikere lesz, ugyanis vastapsot kapott Brüsszelben.

Nagysikerű előadást tartott Brüsszelben, az Európai Parlamentben rendezett I. Nemzetközi Roma Vállalkozói és Vezetői Fórumon Ásós Géza, az ország első cigány éttermének vezetője. Az eseményt Járóka Lívia európai parlamenti képviselő szervezte, és a politikus invitálta meg a konferenciára Ásós Gézát is – írja a Beol.

LEHETŐSÉGET KELL ADNI AZOKNAK, AKIK TENNI AKARNAK

A portál szerint előadásában Ásós Géza arról beszélt, hogy lehetőséget kell adni azoknak a cigányoknak, akik tenni akarnak. Kiemelte, meglátása szerint az integráció terén az elmúlt években óriási előrelépés történt Magyarországon, a versenyszféra számos helyén ott vannak a cigány munkavállalók. Külön kiemelte munkatársai nagyon fontos szerepét a tevékenységükben, akik többsége iskolai végzettség nélkül, közmunkán nevelkedve mára az ország bármely fesztiválján elsőrangúan megállja a helyét. “Ez is mutatja, hogy mennyire sok van bennük” – fogalmazott Ásós Géza, aki az előadását követően óriási vastapsot kapott a jelenlévőktől.

HÁZIAS ÍZEK ÉS VENDÉGSZERETET

A Euronews-nak is adott interjút Ásós Géza. A portálnak kiemelte: “Én vagyok az első olyan cigány ember aki bevállalta azt, hogy cigány tulajdonosként, cigány ételeket, cigány alkalmazottakkal készít, akár nagy nyilvánosság előtt, fesztiválokon, akár étteremben.” A békési Kira étterem jelenleg mintegy tíz főnek ad munkát, nemrég Szegeden és Gyulán is megnyitották az újabb egységeiket. Az indulás Ásós Géza szerint nehéz volt a romákkal szembeni előítéletek miatt.   

“Az elején nagyon, nagyon nehezen boldogultunk. Sajnos vannak azok a sztereotípiák, hogy a cigányok aszfaltozni, zenélni, táncolni, szemetet szedni, utcát söpörni tudnak csak. Nem pedig egy olyan bizalmi munkát végezni, amikor valaki ételt tesz az asztalra, Amikor nem egy elfogadott személy, hanem mondjuk valaki, aki egy picit szőrösebb meg barnább az átlagnál készíti el az ételt, akkor kell egyfajta elfogadás a többségi társadalom részéről. Eltelt 11 év a nyitás óta, és most már azt mondom hogy van az a réteg, aki hála jóistennek, elfogadott bennünket” – tette hozzá Ásós Géza. A Kira étterem titka szerinte két dologban rejlik: a házias ízekben és a hagyományos cigány vendégszeretetben. Ásós Géza szerint jelenleg mindkét dolog kiveszőben van.  

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb