Közélet

Gyűjtés indult a mindszenti idősotthon 3,5 milliós rezsiszámlájának fedezésére – ennyi kell, hogy ne zárják be

Gyűjtés indul a mindszenti idősek otthona téli működéséhez szükséges 3,5 milliós energiaszámla fedezésére míg Jancsovics Attila lemondott képviselő jövő csütörtökön délután 3 órára demonstrációt szervez a városháza elé, hogy megmaradhasson az idősotthon – írja a Hódpress.

Lakossági fórumot tartott csütörtök este Márki-Zay Péter Vásárhely polgármestere, a Hódmezővásárhelyi Kistérségi Társulás elnöke Mindszenten, mivel bezárják a helyi idősek otthonát a megnövekedett rezsiköltségek miatt. A közel kétszáz résztvevőnek kiemelte, hogy sem ő, sem a Hódmezővásárhelyi Kistérségi Társulás nem akarja bezárni a mindszenti idősotthont, ennek sorsáról csak a mindszenti képviselő-testület dönthet.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY BEFOGADJA AZ IDŐSEKET, HA KELL

Márki-Zay Péter hozzátette, hogy a jelenleg 20 fővel működő idősotthon lakóit egyébként a vásárhelyi Kovács-Kűry Idősek Otthona befogadja, ha kell. Azt azonban tudni kell, hogy a mindszenti idősek otthona ideiglenes működési engedély alapján működik, és az is lejár 2024. január elsején. Mivel az épület nem felel meg a jelenleg érvényes előírásoknak, kétséges, hogy azt meghosszabbítják-e majd. A mindszenti képviselő-testület döntése ügyében Vásárhely jegyzője egyébként a Belügyminisztériumhoz fordult állásfoglalásért, ugyanis a törvény nem ad lehetőséget az ideiglenes szüneteltetésre. A polgármester felajánlotta, hogy százezer forintot ad, ha gyűjtés indul az idősotthon számára, hogy így teremtsék elő az energiaszámlákra hiányzó 3,5 millió forintot.

DEMONSTRÁCIÓT SZERVEZNEK CSÜTÖRTÖKRE

Jancsovics Attila a helyszínen kiemelte, hogy jövő csütörtök 15 órára demonstrációt szerveznek a városháza elé, annak érdekében, hogy ne zárják be télire sem az otthont. Márki-Zay Péter felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a mindszenti testület anyagi okok miatt hozta meg döntését, ezért ha összegyűlik a 3,5 millió forint, akkor arra lehet kérni őket, hogy vonják vissza a határozatukat.

A MINDSZENTIEK HATÁROZOTTAN KIÁLLTAK AZ IDŐSOTTHONÉRT

A Promenád24 beszámolója szerint a fórumon Zsótér Károly mindszenti polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy azzal, hogy a hódmezővásárhelyi közgyűlés 2023. december 31-ével megszünteti a többcélú kistérségi társulást, a Kapcsolat Központ részeként működő Mindszenti Idősek Bentlakásos Otthonának halálos ítéletét is aláírta. A csütörtöki lakossági fórumon részt vevők viszont határozottan kiálltak az idősotthon mellett, érezhető volt, hogy a település közössége ragaszkodik az intézményhez. Egyértelmű célként fogalmazták meg, mindenáron szeretnék elérni, hogy a testület vonja vissza az idősek Vásárhelyre költöztetéséről szóló döntését, és gőzerővel dolgozzon azon is, hogy megteremtse a 2024. január 1-jei állandó működési engedély feltételeit is, akár annak árán, hogy a működtetést átadja az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek vagy más egyháznak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb