Közélet

Óriásit ugrott a magyar fizetőeszköz az MNB döntésére, 418 forint körül mozog egy euró a bankközi devizapiacon

Már a Magyar Nemzeti Bank háttérbeszélgetésének hírére elkezdett erősödni a forint péntek kora délelőtt, a háromnegyed 10 után érkező döntéscsomagra azonban egyenesen szárnyalni kezdett a magyar pénznem: az euróval szembeni keresztárfolyam a reggeli 428-as szintről 416,2 forintig ugrott – írja a Forbes.

Mint kiemelték, jelenleg 418,87 forint körül mozog egy euró a bankközi devizapiacon. A dollárral szemben szintén óriásit ugrott a forint, a reggeli 436-os szintről 426,3-ra javult, de az euróhoz hasonlóan a dollár is visszaerősödött a hirtelen sokk után, jelenleg 430,08 forint.

AZ ERŐSÖDÉST AZ MNB DÖNTÉSE IDÉZTE ELŐ

Az erősödést az Magyar Nemzeti Bank több bejelentése előzte meg, például a Monetáris Tanács 950 bázisponttal, 25 százalékra emelte a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát, az eddigi 15,0 százalékról. Az 1 hetes fedezett hiteleszközét pedig felfüggesztette a jegybank. Azt is vállalta, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése kapcsán felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt.

A tegnapi napot nehéz lenne túlszárnyalni ami a valutákat illeti, csütörtökön ugyanis durván beszakadt a magyar fizetőeszköz, 433 forintnál is többet kértek egy euróért.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb