Közélet

Szeged365 Kisokos: újra élesedik a vasárnapi boltzár, de nem örökre

Bár csak egy véletlennek köszönhetően, de a negyvenkettedik héten, azaz a mostanin újra élesedik a vasárnapi boltzár Magyarországon. Az október 23-i nemzeti ünnep ugyanis idén vasárnapra esik, úgyhogy a legtöbb üzletlánc nem lesz nyitva ezen a napon – írja a Pénzcentrum. A szegedi vásárlóknak tehát fel kell készülniük, a hét többi napján kell elintézniük a nagybevásárlást. 2022-ben ez egyébként a 3. ünnep, ami vasárnapra esik, de nem az utolsó. Szeged365 Kisokosunkban mutatjuk azt is, hogy a valódi, hazánkban egy évet élt, központilag szabályozott vasárnapi boltzárnak mekkora esélye van az újbóli visszatérésre.

EGYSZERŰ A SZABÁLY, DE MÉGSEM: AZ ÜZLETEK ZÁRVA TARTANAK OKTÓBER 23-ÁN, DE RENGETEG (LESZ) A KIVÉTEL

A fő szabály az, hogy a nemzeti ünnepnapo(ko)n az üzletek zárva tartanak hazánkban, így Szegeden is. Nem lesz ez másképp október 23-án sem, amely azt jelenti, hogy a bevásárlóközpontok, a barkácsüzletek, vagy éppen a legnagyobb kiskereskedelmi hálózatok, úgy mint a Tesco, Auchan, Lidl, Spar, Aldi, Penny nem fognak kinyitni ezen a napon.

Érdemes megjegyezni, hogy a CBA, illetve a Príma hálózat, valamint a Coop és a Reál boltjai üzletenként eltérő nyitva tartással működnek az ünnepi időszakban, érdemes az üzletekben kihelyezett tájékoztatók által tájékozódni az adott bolt nyitva tartásáról. Az OMV Spar Express üzletek is egyfajta kivételt képeznek, azok ugyanis ünnepnapok alatt is nyitva lehetnek.

A jogszabály szerint nyitva tartó kivételek lesznek még Szegeden:

  • a benzinkutak,
  • az önálló virágboltok,
  • az újságosok,
  • az édességboltok,
  • a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, ha a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

A nem élelmiszert árusító kiskereskedelmi egységek egyéni rendben tarthatnak nyitva az ünnepnapon. Így számos szaküzlet, kereskedés egyéni döntése lehet, kinyit-e, ám érdemes megjegyezni, hogy ezek közül, főleg a kisebbek amúgy sem szoktak nyitva lenni vasárnaponként, úgyhogy ezek zárvatartása nem fog nagy port kavarni a lakosság körébe.

IDÉN MÁR HARMADJÁRA TÉR VISSZA AZ INSTANT VASÁRNAPI BOLTZÁR

A mostanival együtt az idén gyakorlatilag harmadik alkalommal tér vissza a 2015-től egyetlen évig érvénybe lévő vasárnapi boltzár Szegedre.

  • Az első ilyen idén május elsején,
  • a második pedig húsvét vasárnap, április 17-én volt.

A mostani, október 23-i azonban nem az utolsó lesz a sorban idén, ugyanis a Karácsony egyik napja, nevezetesen a december 25. szintén vasárnapra fog esni. Idén tehát jócskán kijutott a szegedieknek a vasárnapra eső ünnepnapokból, jövőre viszont minden bizonnyal szerencsésebbek leszünk, igaz, bármilyen napra is fognak esni ezek az ünnepnapok, a legtöbb hazai üzlet nem lesz akkor nyitva.

MI LESZ VELED, VASÁRNAPI BOLTZÁR? VISSZAJÖSSZ? MARADSZ?

Idén többször felröppent már a vasárnapi boltzárt újbóli bevezetésének gondolata, ilyen vagy olyan csavarral. Legutóbb a rezsiválság kapcsán röppent fel a hír, hogy egyes szereplők szerint a hazai üzleteknek is kapóra jönne a rezsiköltségek elszállása okán.

Mint a Pénzcentrum írja, akkoriban az volt a mondás, hogy szándék ugyan lenne a nagyobb üzletláncoknál a vasárnapi boltzárra, külön-külön azonban nem vállalnák fel a lépést, mert nem akarják elveszíteni vásárlóikat. A vasárnapi boltzár témakörével kapcsolatban ősszel egyébként Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a következőt nyilatkozta a Pénzcentrumnak:

“A vasárnapi boltzár kérdéséről nem kívánok ismét részleteiben nyilatkozni, kizárólag a következőket tudom megjegyezni. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) ugyan már másodszor is felvetette, de már elmondtam, hogy a vasárnap déli bezárás szakmailag egy rosszul fabrikált elgondolás. A kormány júliusban úgy nyilatkozott, hogy nem kíván változtatni a jelenlegi szabályokon. Célszerű megkérdezni, napirendre kívánják-e venni ezt a kérdést. A sajtóhírek azt a látszatot keltik, mintha napirenden lenne, ezért a KASZ nyilatkozatsorozata megtévesztő. A kereskedők megosztottak ebben a kérdésben továbbra is, ugyanúgy, mint régen. Nyilvánvaló mindennel együtt, hogy a nyitvatartás hossza a hét bármely napján befolyásolja a működési költségeket, több kereskedő változtatott is ezen a közelmúltban, a nagy láncok közül is.”

Mindebből a válaszból, és az idei vasárnapi boltzáras forrongásokból az látszik, hogy bár bizonyára vannak olyan piaci szereplők, akik kacérkodnának az ötlettel, azaz finoman szólva sem bánnák, ha újra bezárnának a boltok vasárnap Magyarországon, amíg viszont nincs erről egységes szabályozás, addig a verseny miatt ezt bizonyosan nem fogják megtenni. Azt pedig érdemes nem elfelejteni, hogy a kormány által 2015-ben bevezetett általános vasárnapi boltbezárást igazából a lakosság elégedetlenkedése miatt vonták vissza, tehát mindenképp népszerűtlen intézkedésként emlékezik vissza rá a hazai kollektív tudat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb