Közélet

Parragh László belengette a vasárnapi boltzár újbóli bevezetését, szerinte jó spórolási lehetőség lenne

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatokat tett a kormányzatnak, hogy hogyan lehetne segíteni a vállalkozásokat az elszálló energiaárakkal vívott harcukban – mondta Parragh László elnök az ATV-ben. Az interjúban a vasárnapi boltzár újbóli bevezetése is szóba került, a szakember szerint ez jó spórolási lehetőség lenne, mint nyilatkozta, a dolognak már megvan a kultúrája Magyarországon.

Pont a napokban készítettünk egy Szeged365 körképet, szegedi vendéglátósokkal. Egy kicsit mindenki másképp látta a helyzetet, egy valamiben azonban minden megkérdezett egyet értett: a növekvő energiaárak miatt minden vállalkozás bajban van, vagy lesz hamarosan.

Hasonlóan látta a helyzetet Parragh László is, aki arról beszélt, alapvetően most mindenki bajban van, olyan alkalmazkodási kényszer van, amellyel még sosem szembesültünk, de ez nem csak nálunk van így, hanem az egész kontinensen.

“A legnagyobb bajban a legkisebbek vannak, hiszen az ő tervezőképességük, tőkeerejük nem elegendő arra, hogy hosszú távon túléljenek”

– állapította meg a MKIK elnöke.

SZORGALMAZZÁK, HOGY PRÓBÁLJA MEG KORLÁTOZNI AZ ERŐFÖLÉNNYEL VALÓ VISSZAÉLÉST A KORMÁNY

“Letettük a javaslatainkat a kormány asztalára” – tette hozzá Parragh. A kamara szorgalmazta, hogy az erőfölénnyel való visszaélést próbálja meg korlátozni a kormány, vagyis ha valaki földgázt akar vásárolni, akkor közöljék vele, hogy nincs, nem adnak ajánlatot, vagy ha adnak, akkor olyan feltételekkel, amit nem lehet teljesíteni. Az MKIK szerint vissza kell térni a 2021. október 1-jei állapothoz, azaz azt kell mondani, hogy az energiaellátási szerződés – az árat kivéve – nem támaszthat rosszabb feltételeket, mint akkor.

VISSZATÉRHET A VASÁRNAPI BOLTZÁR?

A kamarai vezető igazat adott azoknak a hangoknak, amelyek szerint egy esetleges, újbóli vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne, mint nyilatkozta, ennek megvan a kultúrája. Véleménye szerint néha egy vásárlás nálunk családi programmá alakul át, ami nem feltétlenül szerencsés. A boltok nyitvatartása sokszor rövidül, több helyen is a világítással spórolnak, mindenki keresi azt a megoldást, amellyel pénzt tud megtakarítani – fogalmazott az MKIK első embere.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb