Közélet

Maradnak az árstopok, november 15-től jön a kamatstop a KKV hitelekre – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n (frissítve)

Kormányinfót tart szombat délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – írtuk meg tegnap. Ami beszédes, hogy a 11:30-kor kezdődő eseményen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is jelen lesz. A kormányközeli influenszer, Deák Dániel azt írta reggel, hogy gazdasági bejelentések jönnek.

Legutóbb múlt hét csütörtökön tartottak Kormányinfót, akkor Gulyás Gergely bejelentette:

  • a kormány jelentős béremelést adna a pedagógusoknak, a diplomás átlagbér 2025-ben 972 ezer forint lesz várhatóan, így a pedagógusok átlagbére 777 ezer forint lehet,
  • de szó volt arról is, mire költené a kabinet a helyreállítási alap első részét.

A sajtótájékoztatón (szerintünk) szóba kerül majd Orbán Viktor csütörtöki és pénteki tárgyalása a brüsszeli EU-csúcson. A kormányfő legutóbb péntek hajnali kettőkor, Brüsszelből posztolt a Facebook oldalára. Mint akkor írta, a veszélyt sikeresen elhárították, és sikerült egy olyan megállapodást kiharcolni, amely nem veszélyezteti Magyarország energiaellátását.

Perceken belül kezdünk, cikkünk folyamatosan frissülni fog!

11:45 KEZDÜNK, ISMÉT 15 PERC CSÚSZÁSSAL

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy szankciós infláció van Magyarországon és Európában is, a magas energiaárak miatt emelkedik minden termék ára.

Folytatja az árstopok politikáját a kormány

– tette hozzá. Három újdonság van:

  • kiterjesztik a kamatstopot a KKV szektorra,
  • meghosszabbítják a Széchenyi kártya programot,
  • és gyármentő programot is hirdetnek.

11:48 NAGY MÁRTONÉ A SZÓ, JÖNNEK A RÉSZLETEK

A júniusi szintre vezetik vissza a kamatokat, november 15-től, de visszamenőleg, a múlt heti kamatemelésben érintettek esetében is – vette át a szót Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, mint mondta, jövő júniusig lesz életben a kamatstop, így azokat sem érheti kár, akik a jegybank kamatemelési döntése nyomán már „átárazódtak” volna.

11:51 EMELKEDIK A SZÉCHENYI KÁRTYA KAMATA

“A Széchenyi kártya meghosszabbítása is fontos lépés, 3,5 százalékról fix 5 százalékra emelkedik január 1-től a kamata. Összességében hat kártya marad meg” – magyarázta Nagy Márton. A kamattámogatást az állam ki fogja fizetni, de a bankokat is ösztönözni kell, hogy ezt ajánlák.

Nagy ismertetése szerint a bankadó részévé tehetik a hitelezés nagyságát is.

11:54 GYŐZELEM AZ UNIÓS CSÚCSON

Gulyás Gergely szerint az uniós csúcson olyan javaslat volt az asztalon, amely miatt hazánk nem jutott volna gázhoz.

“Ezt sikerült megakadályozni”

– tette hozzá. Ha a gázár-csökkentés előnyei bekövetkeznek, akkor azt Magyarország is élvezni fogja, jelentette ki. A miniszter reméli, hogy az uniós döntések hozzájárulnak az árak mérséklődéséhez. 

11:57 EDDIG 1000 KKV REGISZTRÁLT AZ ENERGIATÁMOGATÁSI PROGRAMRA

A Kormányinfó klasszikus, bejelentős része véget ért, újságírói kérdések jönnek. Nagy Márton elmondta, hogy az energiatámogatási programra eddig 1000 KKV regisztrált, de potenciálisan 9000-en tehetnék ezt meg.

“Mindenki gondolja át, és jelentkezzen” – tette hozzá.

A miniszter szerint a jövő évben beruházási támogatást is adni fognak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb