Kikapcs

Kedden részleges napfogyatkozás lesz: a legnagyobb mértékű fedésre fél egykor számíthatunk, programokkal is készülnek Szegeden

Izgalmakat rejteget az október 25-e, hiszen részleges napfogyatkozás lesz! A nem mindennapi esemény Szegedről is megfigyelhető lesz, amire külön programokkal készülnek. A Szegedi Csillagvizsgálóban zajló rendezvény mellett a Dóm téren, illetve a Rerrich Béla téren is biztonságosan megfigyelhető lesz az égi jelenség, az SZTE TTIK Fizikai Intézet és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának munkatársai köszönhetően.

Mint kiderült, az október 25-i részleges napfogyatkozáshoz kapcsolódóan a Szegedi Csillagvizsgálóban zajló program mellett – derült idő esetén – az SZTE TTIK Fizikai Intézet és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának munkatársai a Dóm téren, illetve a Rerrich Béla téren is készülnek a jelenség biztonságos bemutatására (megfelelő szűrőkkel ellátott távcsövek és egyéb napnéző eszközök segítségével) az érdeklődők számára – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szegedi Csillagvizsgáló, ahol azt is kiemelték, hogy:

a jelenség 11:30-tól körülbelül 13:30-ig tart, a legnagyobb mértékű (kb. 33%-os) fedésre 12:30 körül kerül sor.

A közleményben azt is írják, hogy a Dóm és Rerrich téri program ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges. A Szegedi Csillagvizsgálóban mindezek mellett különleges programmal is készülnek, a részleges napfogyatkozás megtekintése mellett előadásokat is szerveznek. Még több infó itt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb