Közélet

Döntött a kormány: nem kapnak extra támogatást azok a háztartások, amelyek csak árammal fűtenek

Hiába ígérték meg a nyáron, mégsem kapnak kedvezményes villanykvótát azok a háztartások, amelyek nem használnak gázt, hanem a fűtést és a meleg vizet is villannyal oldják meg – írja az RTL. Vagyis, hiába használ valaki kizárólag villanyt, ugyanúgy 210 kilowattóra lesz a havi kvótája, mint azoknak, akik gázzal fűtenek.

A televíziónak egy egyedül élő nyugdíjas nyilatkozott, aki elmondta: gázt nem használ, csak áramot, amiért mostantól az eddigi átalány másfélszeresét kell fizetnie a nyugdíjából. Kénytelen volt újra elmenni dolgozni azért, hogy ki tudja fizetni a rezsiszámlát.

PILLANATNYILAG ENNYIRE KÉPESEK

„Pillanatnyilag ennyire vagyunk képesek” – mondta a rezsitámogatás kapcsán Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd hozzátette: „ahhoz képest, hogy nem Magyarország Európa leggazdagabb állama, kiemelkedően mi adjunk a legnagyobb rezsitámogatást. Az RTL ugyanakkor megszólaltatott Nyugat-Európában élő, magyar családokat, akik komoly állami támogatásról számoltak be. Egy Bajorországban, Vilshofenben élő, négyfős család azt mondta a televíziónak: a múlt hónapban fejenként 300 eurónyi, tehát összesen 1200 eurónyi, mai banki középárfolyamon számolva közel 500 ezer forintos rezsitámogatás kaptak a német államtól. Egy Angliában élő fiatalember azt mondta a Híradónak: októbertől havonta 66 fontot, közel 32 ezer forint támogatás ad az állam minden egyes háztartásnak az országban.

AZ EU LEGTÖBB ORSZÁGÁBAN CSAK A REZSI, NÁLUNK AZ ÉLELMISZEREK ÁRA IS ELSZABADULT

A Forbes szerint ez még csak a rezsi, viszont itthon van más probléma is, Magyarország ugyanis az élbolyban van az uniós inflációs rangsorban, 20,1 százalékkal a negyedik legmagasabb a hazai mutató. És míg az unió legtöbb országában egyértelműen az energiaárak szabadultak el legjobban, itthon az élelmiszerekkel van a legnagyobb baj:

  • a sajt: 68 százalékkal
  • a kenyér: 76,2 százalékkal
  • a tejtermékek, vaj, vajkrém: 66,3 százalékkal
  • a margarin: 61,2 százalékkal
  • a száraztészta: 60,2 százalékkal
  • a tojás: 53,7 százalékkal

drágult egy év alatt. A Forbes szerint nem igazán lehet arra számítani, hogy ezek az árak jelentősen csökkennének.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb