Közélet

Energiaválság: óriási bezárási hullám jöhet a bevásárlóközpontokban, a magyar tulajdonú boltok 20-30 százalékára kerülhet lakat

A bevásárlóközpontokban több száz, vagy ezernél is több magyar tulajdonú üzletre kerülhet lakat itthon, már kora tavasszal, ha nem sikerül egyezségre jutni a bérbeadókkal – írja körképében az mfor.hu. A Szegeden is működő Devergo-cégcsoport például fél órával később nyitna, és ennyivel előbb is zárna, hogy takarékoskodjon a következő időszakban.

Idén a karácsonyi szezon sem hoz könnyebbséget a nem alapvető cikkek kereskedelmével foglalkozó vállalkozásoknak. Túlnyomó többségük azzal szembesül már most is, hogy a háztartások úgymond „bevásárló listáján” az élelmiszer az első, utána jön az energia. Ha még mindig marad elkölthető jövedelem, akkor azt sokan várhatóan a hitelekre, illetve más adósságok visszafizetésére fordítják, s csak az utolsók között lesznek mondjuk a ruhák, a cipők, az utazás, a nagy értékű műszaki cikkek.

A SZEGEDEN IS MŰKÖDŐ DEVERGO FÉL ÓRÁVAL KÉSŐBB NYITNA ÉS ENNYIVEL ELŐBB IS ZÁRNA

Két üzletcsoport menekülhet meg a kiskereskedelemben: a nemzetközi láncokhoz tartozók és az alapvető szükségleti cikkeket és élelmiszert árusítók. A többiek zöme legfeljebb tavaszig marad életben – a portál szerint ez a helyzet most. Sokkal turbulensebb időket élnek meg a cégek, mint a Covid alatt és szűkebb is a mozgástere a legtöbb szereplőnek. Csordás Norbert, a Szegeden is működő Devergo-cégcsoport általános igazgatója a lappal azt közölte: vizsgálják, hogy hétköznap egyes bevásárlóközpontokban lévő üzleteiket fél órával később nyitnák és ugyanennyivel előbb zárnák, ezzel valamekkora energia megtakarítást elérhetnének. „Dolgozóink meleg munkaruhában lesznek, hajlandók vagyunk elviselni a megszokottnál  hidegebb levegőt mind az üzletekben, mind a közös területeken. A vasárnapi zárva tartástól viszont mereven elzárkózunk” – mondta. A cégcsoport igazgatója szerint a bérbeadóknak vagy bérleti díj mentes időszakot kellene adni egy megállapodás alapján vagy forgalomarányossá kellene tenni a bérleti díjat a következő legalább két évre.

KICSI AZ ESÉLY A DÍJKEDVEZMÉNYRE

Az mfor.hu több forrásból is úgy értesült, hogy nagyon kicsi az esély, hogy a bevásárlóközpontok üzemeltetői/bérbeadói bérleti díjkedvezményt adnának, ugyanez vonatkozik a forgalomarányos díjra is. A bérbeadók ugyanis általában arra hivatkoznak, hogy a beruházásaikat finanszírozó bankok ezeket nem nézik jó szemmel, hiszen szerintük ezzel nem garantálható a folyamatos és a hitel fedezetéhez szükséges bevétel. Az előfordulhat, hogy a bevásárló utcákban működő boltok bérlői egy az egyben tárgyalva kialkudhatnak valami engedményt, de például az üzemeltetési költségtől ott sem tekinthetnek el.

AUGUSZTUS ÓTA KERESLETZUHANÁS VAN

Az üzletek körében általánosan augusztus óta óriási a keresletzuhanás, ami a tranzakciószám erős mérséklődésében ölt testet, vagyis kevesebb adásvétel történik. Sugár György, a több központban több tucat egységet működtető Boston Group ügyvezetője szerint a vásárlási hajlandóság a következő hetekben tovább csökkenhet, hiszen a lakosság nagy része teljesen átszervezte a költéseit.

Úgy véli, hogy a központokban működő magyar tulajdonú boltok 20-30 százaléka végleg be fog zárni.

A legnagyobb veszélyben a csak néhány egységet működtető, egyébként is sérülékeny márkák vannak, a nagyobb hálózatok is sokat veszítenek, de túlélhetik a válságot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb