Közélet

Újabb variánsok jelentek meg, az EMA szerint hamarosan jön a koronavírus újabb hulláma

Hamarosan a koronavírus újabb hulláma robbanhat be – erről beszéltek az Index szerint egy szerdai sajtótájékoztatón az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői. Mint kiderült, az omikron nemrég megjelent új variánsaitól tartanak, ezért arra kérték az európai polgárokat, hogy vegyék fel a vakcinát.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdai sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az omikron nemrég megjelent, újabb variánsai ismét koronavírus-hullámot okozhatnak a következő hetekben. Az EMA arra figyelmeztetett, hogy a világjárványnak még nincs vége, és arra kérték az európai polgárokat, hogy vegyék fel a vakcinát.

TOVÁBBRA IS AJÁNLJÁK AZ OLTÁST

A Gyógyszerügynökség közölte: különösen fontos a vakcina felvétele,

  • a 60 év felettieknek,
  • a várandós nőknek
  • és azoknak, akik krónikus betegségük miatt a különösen veszélyeztetettek csoportjába tartoznak.

A kisgyermekek vonatkozásában is ajánlják az oltás felvételét, elsősorban akkor, ha krónikus betegségben szenvedő kiskorúról van szó. Az EMA szerint a klinikai vizsgálatok azt is bizonyították az utóbbi időben, hogy szívizomgyulladás csak a legritkább esetekben fordul elő a beoltott gyermekeknél, ennél jóval nagyobb veszélyt jelent rájuk a koronavírus. 

Közölték azt is, hogy az új hullám az influenzajárvány terjedésével esik egybe most, és ezáltal sokakra még nagyobb veszélyt jelent a koronavírus. A sajtótájékoztatón ezenkívül kitértek arra is, hogy a szakértők figyelemmel követik a vírus mutálódását, és ha nagyon sok változás lesz az újonnan terjedő variánsoknál, akkor előbb-utóbb a vakcinákat is ezekhez fogják igazítani. 

A MAJOMHIMLŐRŐL IS SZÓ ESETT

Az EMA sajtótájékoztatóján végül arról is beszámoltak, hogy a majomhimlőt sikerült visszaszorítani az utóbbi hetekben: az esetszám állandóan csökken, így annak a vírusnak a terjedését a jelek szerint sikerült meggátolni. 

359 ÚJ FERTŐZÖTT LETT A MEGYÉBEN

Az elmúlt héten összesen 9 023 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ebből 359-et Csongrád-Csanád megyében. A kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal szerint egy hét alatt:

  • elhunyt 140 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 47 938 főre emelkedett,
  • jelenleg 1 371 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen,
  • a beoltottak száma 6 419 183 fő, közülük 6 205 608 fő a második, 3 899 385 fő a harmadik, 364 943 fő már a negyedik oltását is felvette.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb