Közélet

Térképre pakolta az NNK, hogy hol lehet ólom a csapvízben: Szeged belvárosa a nagyon magas kockázatú kategóriába esik

A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű Magyarországon, de a régi vízvezetékekből ólom kerülhet a csapvízbe, ami veszélyes – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán, az Egészségügyi Világszervezet “Ólom prevenciós hetéhez” kapcsolódva. Az NNK felméréséből az is kiderült, hogy Szeged belvárosában vannak a legnagyobb gondok, városunk egyes részein nagyon magas a kockázata annak, hogy ólommal szennyezett a csapvíz.

A közlemény szerint Magyarországon a vezetékes csapvíz a legtöbb településen kiváló minőségű, de az elosztóhálózatban – annak nem megfelelő anyaga vagy állapota miatt – bizonyos káros anyagok megjelenhetnek benne. Az egyik ilyen káros anyag az ólom, amely elsősorban a régi épületekben lévő ólomcsövekből kerülhet a csapvizünkbe – hívta fel a figyelmet az NNK. A bejegyzésben megjelölték a csapvíz ólomtartalmáról készített kockázati térképet, amely segítségével bárki megtudhatja, lakóhelye szerint mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata.

A közzétett térképen jól látszódik, hogy Szeged vonatkozásában a Belváros van a legnagyobb veszélyben. A nagykörúton belül a csapvíz ólomtartalmának a kockázati szintje majdnem az egész területen a nagyon magas kategóriába esik.

A honlapon azt írták, a térkép az országos ólomkockázat-felmérés eredményein alapul, amelyben 2800 mintát vizsgáltak meg. Az ólomkockázat épülettömb-szinten van megadva, ezért egy adott épület, lakás kockázata eltérhet az épülettömbre becsült átlagos kockázattól, mivel egy régi építésű, magas kockázatúnak ítélt épülettömbön belül lehet új építésű épület (aminek a kockázata alacsony) és ennek a fordítottja is igaz lehet. A kockázatot az is csökkenti, ha egy régi épületben a régi ólom vízvezetékeket már kicserélték.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb