Közélet

November 12-től ideiglenesen bezár 210 település 366 postája, de csoportos létszámleépítésre is készülnek

A postára is vonatkozik a 25 százalékos kormányzati megtakarítás, ez csak spórolási intézkedésekkel biztosítható – mondta Simon Csilla, a Magyar Posta megbízott vezérigazgatója, aki bejelentette egy mai háttérbeszélgetésen, hogy emiatt országosan több mint 360 telephelyen szüneteltetik a szolgáltatásukat. A takarékoskodási intézkedések miatt nem lesznek elbocsájtások, viszont a hatékonyságnövelés miatt terveznek létszámleépítést.

November 12-től országosan 366 helyen ideiglenesen szünetelni fog a postai szolgáltatás – közölte Simon Csilla, a Magyar Posta megbízott vezérigazgatója. Az intézkedés 210 települést érint, és a társaság folyamatosan gondoskodik majd az ügyfelek megfelelő tájékoztatásáról. „Jelenleg 2596 posta üzemel és a jogszabályi kötelezettség 1600 helyet ír elő. A mostani bejelentést követően több mint 2200 posta marad, és a kézbesítői postákat nem fogja érinteni ez az intézkedés” – tette hozzá.

20 MILLIÁRDOS A TÖBBLETKÖLTSÉG

Az Index kérdésére kiemelte, hogy a Magyar Postának az energiaválság több mint 20 milliárd forint költség terhet okozott. Az intézkedések csak olyan postákat érintenek, ahol tipikusan alacsony a forgalom, és nem történik kézbesítés. “A döntés 740 munkavállalót érint, őket mind átirányítják más településekre. A takarékoskodási intézkedések miatt nem lesznek elbocsájtások. Ez kifejezetten igaz a budapesti munkavállalókra is” – emelte ki Simon Csilla, hozzátéve, a nemzetközi példákhoz képest Magyarországon jóval több posta üzemel.

LEÉPÍTÉSEK JÖNNEK

Simon Csilla kitért arra is, hogy a posta bezárásoktól függetlenül várhatók csoportos elbocsájtások, de ez az intézkedés nincs összefüggésben a másik bejelentéssel, hiszen „ez egy munkahatékonyság növelést jelent”. A munkavállalók januárban fogják megkapni a felmondásukat. A leépítés 300 munkavállalót érint, de a végrehajtásban dolgozó munkavállalókat nem. 

A társaság honlapján olvasható tájékoztatás szerint a fenti intézkedéstől függetlenül, a digitalizációs fejlesztésekkel összefüggésben, a Magyar Posta a fővárosban, illetve Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szándékot jelentett be a működés hatékonyságának javítása érdekében, amelyet kizárólag az irányítási és a szolgáltatási területeken hajt végre. A Magyar Posta a létszámcsökkentést törvényes keretek között, valamennyi vonatkozó jogszabály maradéktalan betartásával hajtja végre. A társaság vezetése az üzemi tanáccsal tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy külön megállapodás szabályozza az intézkedésben érintett munkavállalók munkaviszony megszüntetésének feltételeit.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb