Közélet

Egy friss felmérés szerint a legalább középfokú végzettséggel rendelkező fiatalok aránya északon a legrosszabb, míg a Dél-Alföld, így Szeged környéke a középmezőnyben kullog

Évek óta rosszul teljesítünk a PISA-felméréseken, hatalmas a pedagógus-hiány, ráadásul az iskolakötelezettség is megszűnik 16 éves korban. Így nem meglepő, hogy az Eurostat legfrissebb felmérése alapján ismét alul maradtunk egy oktatási mutatóban – szúrta ki a Pénzcentrum. A felmérésből kiderült, hogy legalább középfokú végzettséggel rendelkező fiatalok aránya északon a legrosszabb, míg a Dél-Alföld, így Szeged környéke a középmezőnyben kullog.

Továbbra is rosszul teljesít az ország, ha iskolai mutatókról van szó. Az Eurostat most azt mérte, régiónként milyen arányban rendelkeznek a 20-24 éves polgárok középfokú végzettséggel. A Pénzcentrum szerint ismét a lista végén kullogunk, amiben az is közrejátszhat, hogy nálunk az iskolakötelezettség 16 éves korral véget is ér.

ÉSZAK-MAGYARORSZÁG A LISTA VÉGÉN

A felmérés rámutatott, hogy a legalább középfokú végzettséggel rendelkező fiatalok aránya a legmagasabb Írországban, Görögországban és Horvátországban, itt régiónként is koncentrálódik ez a mutató. Írországban mindhárom régióban, Görögországban a 13 régióból 8-ban, míg Horvátország mind a négy régiójában magas azoknak az aránya, akik legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek. A fennmaradó, nagyon magas arányt mutató régiók közé tartoztik még Csehország és Litvánia fővárosi régiói, valamint Franciaország, Lengyelország, Szlovénia, de Szlovákia egy-egy régiója is. Nagyon alacsony volt azonban a középfokú végzettségűek aránya Jugoiztochen (Bulgária), Észak-Magyarországon (Magyarország), Szicíliában (Olaszország), valamint az EU két legkülső régiójában – Região Autónoma dos Açores-on (Portugália) és Guyane-ban (Franciaország) – is. Ez utóbbi az EU-ban a legalacsonyabb arányt (63,2%) regisztrálta.

A DÉL-ALFÖLD 85 SZÁZALÉKON ÁLL

A portál szerint annyira rosszul azért nem állunk, az Európai Uniós régiós átlaga 84,6 százalék, a magyarországi 84,5. Régiónként azonban már teljesen más a helyzet. A Közép-magyarországi régióban a középfokú végzettséggel rendelkezők száma 89,7 százalék, Budapesten a legnagyobb ennek a mutatója, itt a megkérdezettek 92,7 százaléka legalább középfokú végzettséggel rendelkezik. Mint kiderült:

  • a Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon a megkérdezettek 86,1 százaléka,
  • a Nyugat-Dunántúlon 89,1 százaléka,
  • míg a Dél-Dunántúlon a fiatalok 82,7 százaléka rendelkezik középfokú érettségivel.

A legalább középfokú végzettséggel rendelkezők aránya északon a legrosszabb.

Észak-Magyarországon mindössze 73,9, az Észak-Alföldön 79,7, míg a Dél-Alföldön 85,4 százalék a középfokú végzettséggel rendelkező fiatalok aránya.

MAGYARORSZÁG 33 SZÁZALÉKA RENDELKEZIK CSUPÁN FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGGEL

Egy korábbi kutatás alapján az Európai Unió területén élő 25 és 35 év közötti lakosság mintegy 41 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, azonban a környékünkön igen lehangoló a helyzet. A térségben Csehországban 34 százalékra tehető a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma, Szlovákiában 39, Horvátországban pedig 35 százalék rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Romániában mindössze 23 százalék, Olaszországban pedig a megkérdezettek 28 százaléka rendelkezik ilyen diplomával, de Magyarország is a lista végén van, nálunk a vizsgált korosztály mindössze 33 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb