Mindenmás

Nagyot lép a Yettel, több tízmilliárdot fordítanak a hálózat fejlesztésre

A Yettel több tízmilliárd forintból országszerte modernizálja mobilhálózatát, a fejlesztés csaknem háromszorosára növelheti a hálózat kapacitását, amely így gyorsabbá és több szempontból megbízhatóbbá válik – közölte a mobilszolgáltató vállalat az MTI-vel.

Mint kiemelték, a maghálózat fejlesztése új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé, egyúttal képes növelni a már országos lefedettségű 4G-hálózat kapacitásait is, emellett utat ad az 5G-fejlesztéseknek. A közleményből az is kiderült, hogy a teljes hálózatmodernizációs folyamat nagyjából felénél jár a szolgáltató, a beruházás tavaly indult.

A 4G HÁLÓZAT LEFEDETTSÉGE 99 SZÁZALÉKON ÁLL

A közleményben azt is kiemelték, hogy nemcsak a felhasználók száma, vagyis a csatlakoztatott eszközök száma nő folyamatosan, hanem arra is fel kell készülni, hogy az emberek (és eszközök, gépek) mire szeretnék majd használni a hálózatot. Tájékoztatásuk szerint a lakossági 4G-hálózat kültéri lefedettsége mára 99 százalék fölötti. A modernizáció nemcsak az 5G terjedését jelenti, hanem tovább fokozza a már tömegek számára elérhető 4G-élményt: azokon a területeken, ahol modernizált maghálózat és rádiós egységek működnek, a 4G addig elérhető kapacitása akár 2,5-3-szorosára nőtt. A Yettelnél országosan már több mint 400 bázisállomáson érhető el ilyen 5G-szolgáltatás, és ez a szám folyamatosan emelkedik. Ez biztosít alapot az 5G-alapú otthoni és irodai úgynevezett Fixed Wireless Access szolgáltatásoknak. A Yettel a hálózat fejlesztésével a tervek szerint 2023-ban készül el. Közben ezzel párhuzamosan zajlik a 3G kivezetése, a 900 MHz-en, azaz a nagy területi lefedettséget biztosító frekvencián már országosan kivezették a szolgáltatást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb