Mindenmás

Akár fényes tűzgömböket is láthatunk a következő éjjeleken Szeged felett

November első felében különleges égi jelenséget figyelhetünk meg, Szeged felett is a Leonidáknak és a Tauridáknak köszönhetően hullócsillagok és meteorok egyszerre világíthatnak az égen.

A napokban – ha nem takarják felhők az éji égboltot – láthatjuk, amint több Taurida meteor elég a földi légkörbe belépve, több közülük nagy fénnyel, tűzgömbként semmisül meg – írja az Időkép. Mint írják, a jelenség csúcspontja november 5-én van, aznap éjjel a sok hullócsillag között akár több tűzgömb is megfigyelhető lesz. A Tauridák annyira fényesek ilyenkor, hogy a Hold fénye ellenére is láthatóak szabad szemmel.

LASSABBAN MOZOGNAK A HULLÓCSILLAGOKNÁL

A portál szerint a meteorhullás idén különösen látványos lesz, mivel a Föld keresztezi a Jupiter gravitációja miatt szabályos pályán mozgó törmelékcsomó útját.

A Tauridák lassabban mozognak a hullócsillagoknál, élénk zöld fényüket füstnyom is követi, megsemmisülésük robbanásszerű villanással jár.

Ezt követően november 6-tól a gyorsabb mozgású meteorok, a Leonidák érik el a Földet, amelyek az éjszaka második felében láthatók. Ugyanakkor az Orionidák meteorjait is megfigyelhetjük még a következő hetekben, melyek szintén gyors mozgású meteorok.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb