Közélet

Csák János: Már csak néhány hetet kell várni a pedagógusbérek rendezésére

Csák János az Indexnek adott interjút, mely során elárulta: már csak néhány hét van hátra ahhoz, hogy megegyezzenek az Európai Unióval, így hamarosan megvalósulhat a pedagógusoknak beígért bérrendezés is. A miniszter szerint nem csak Magyarországon, hanem minden nyugat-európai országban probléma van a tanárok számával és minőségével.

A tanárok bérének rendezése már csak hetek kérdése – jelentette ki Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter az Indexnek adott interjúja során. Mint kihangsúlyozta: elkötelezettek a béremelés folytatásában, ehhez azonban uniós pénzeket kell bevonni.

„Néhány hét van hátra ahhoz, hogy megegyezzünk az Európai Unióval (EU), jól haladnak a tárgyalások. A kormányból mindenki többször elmondta, hogy a kormányzat érti a pedagógusok igényét, szeretnénk is a helyzeten javítani, és már csak néhány hetet kell várni, hogy ez megvalósuljon” – fogalmazott.

VALÓBAN LÉTEZIK STRUKTURÁLIS PEDAGÓGUSHIÁNY

A miniszter azt elismerte: valóban létezik strukturális pedagógushiány, szerinte azonban ez nem magyar jellegzetesség. Minden nyugat-európai országban probléma van a tanárok számával és minőségével – vélekedett. Szerinte ennek egyik oka az, hogy a tanári munka olyan stresszel jár, mint katonaként az első vonalban harcolni. A másik ok, hogy óriási információ- és tudásrobbanás zajlik a világban, és értelmezési vita folyik arról, mit is kellene megtanulniuk a gyerekeknek – tette hozzá. Elismerte továbbá azt is, hogy a pedagógusképzésben valóban csökken a jelentkezők száma. Úgy véli, ezt egyebek között az imént említett tényezők is okozzák, ezért is hoztak néhány intézkedést a pedagógusképzésben, és további változtatásokon is dolgoznak.

PINTÉR SÁNDOR MÁR FOGLALKOZIK A KÉRDÉSSEL

Csák elmondása szerint egyébként hosszú és mély beszélgetések folynak az oktatásügyről is. „Pintér Sándor miniszter úr, mint mindennel, amihez hozzákezd, módszeresen és alaposan foglalkozik ezzel a kérdéssel is, és mivel ő az oktatásügybe kívülről érkezett, nem lehet elfogultsággal vádolni. A tényeket nézi”  – fogalmazott. A miniszter mindezek felül beszélt arról is, hogy ők senkit nem akarnak belekényszeríteni az egyetemi modellváltásba, ahogy azt sem akarják mondani, hogy ne is gondolkodjon rajta. Ugyanakkor úgy látja, a modellváltó egyetemek jobban teljesítenek. De szó volt a kultúráról is, hogy szerinte túl sok a működésfinanszírozás a kulturális intézményeknél, ezért át kell állni a produkciófinanszírozásra.

A pedagógusok egyébként országszerte és Szegeden is sztrájkoltak a múlt héten. A sztrájkbizottság november 7-én egyeztet Maruzsa Zoltán államtitkárral, a következő országos sztrájknap pedig november 18-án lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb