Mindenmás

Elkezdték a kárókatonák gyérítését a megyében, sörétes lőfegyverrel lövik ki őket

Elkezdte a nagy kárókatona riasztását és gyérítését a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének (HECSMSZ) hivatásos halőri csapata. Közleményük szerint a halállomány védelme érdekében sörétes lőfegyverrel gyérítik majd a kormoránokat a megyében.

„Európa északi területeiről érkező halfagyasztó madarak tömeges jelenléte évről évre nő, útjuk során a Kárpát-medence – az enyhe telek miatt – igazi svédasztal. A hazai halállomány védelme érdekébe, kötelességünk vizeinken a nagy egyedszámú kormoráncsapatok tartós jelenlétének kialakulását megakadályozni” – fogalmazott a HECSMSZ. 

CSAK AKKOR GYÉRÍTHETNEK, HA A RISZTÁS NEM VEZETETT EREDMÉNYRE

A sörétes lőfegyverrel történő tevékenységét a természetvédelmi területeken történő gyérítéshez szükséges engedély birtokában, az érintett vadásztársaságok bevonásával, az engedélyben foglaltak szerint fogja végezni a HECSMSZ. Mint kiderült, a gyérítés csak abban az esetben végezhető, ha a riasztás dokumentáltan nem vezetett eredményre, és legalább 50 példány kárókatona együttesen jelent meg az adott területen. A gyérítést továbbá csak a hivatásos vadászok és a halőrök végezhetik, a fegyverhasználatra és vadászatra vonatkozó jogszabályi előírások értelemszerű alkalmazásával.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb