Közélet

Nébih: újra megjelent a madárinfluenza Bugacon és Kiskunmajsán, Csongrád-Csanád megyére is kiterjesztették a megfigyelési körzetet

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta két Bács-Kiskun megyei tömőlúdtelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a szervezet pénteken honlapján. A Nébih laboratóriuma a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta két telepen, Bugacon és Kiskunmajsán, emiatt Csongrád-Csanád megyére is kiterjesztették a megfigyelési körzetet.

AZ ÉRINTETT ÁLLOMÁNYOKAT FELSZÁMOLTÁK

A Nébih laboratóriuma a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta két telepen, Bugacon és Kiskunmajsán, ahol a 450 illetve 800 tömőludat tartottak – közölte a szervezet. A megemelkedett elhullás és a tünetek hívták fel az állattartók figyelmét a vírus jelenlétére – írták. Az állategészségügyi szakemberek a járvány terjedésének megakadályozása érdekében az állományokat felszámolták.

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYÉRE IS KITERJESZTETTÉK A MEGFIGYELÉSI KÖRZETET

A fertőzött gazdaságok körül három kilométer sugarú védőkörzetet jelöltek ki, valamint megfigyelési körzetet, ez utóbbi átnyúlik Csongrád-Csanád megye területére. A Nébih közölte: az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását 72 órával megelőző kötelező tamponvizsgálat, a szállítás feltétele a kedvező eredmény rendelkezésre állása.

A magas kockázatú megyékben:

  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Hajdú-Bihar,
  • Komárom-Esztergom,
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – ismét elrendelték a kötelező zárttartást a baromfitelepeken, a háztáji állománynál pedig erősen ajánlják a baromfi fedett helyen etetését és itatását.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb