Sport

A Liu testvérek országot váltanak

 Liu Shaolin Sándor és  Liu Shaoang a szövetség hozzájárulását kérték, hogy országot tudjanak váltani.

A Liu fivérek a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az ország váltásukhoz vezető folyamat megindításához, számolt be a MOKSZ a honlapján. Megjegyzik, hogy a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) szabályai szerint több feltétele van annak, hogy egy versenyző egy ország színeiben részt vegyen ISU-versenyen:

  • az adott ország állampolgársága, amely képviseletében a versenyző indulni kíván
  • amennyiben korábban más ország versenyzője volt, 12 hónapnak kell eltelnie a legutóbbi olyan ISU-verseny után, amin a korábbi ország képviseletében indult
  •  a versenyző kiadásáról kérelem alapján az eredeti ország szövetségének döntenie kell, ennek feltétele, hogy minden esetlegesen fennálló szerződéses vitát rendezni kell a szövetség és a versenyző között.

„Az elmúlt időszakban a MOKSZ biztosította a Liu fivérek edzésének feltételeit a kínai válogatottal és Linával Pekingben, ezt a munkát a MOKSZ nevében még Jae Su Chun, válogatottunk koreai edzője segítette. Ez a megoldás a fivérek számára nem bizonyult megfelelőnek. A MOKSZ a következő elnökségi ülésén fog dönteni arról, hogy hogyan rendezze a fivérek és a MOKSZ között fennálló versenyzői szerződéses kapcsolatot” – áll a magyar szövetség közleményében.

Ahhoz kétség nem fér hozzá, hogy a fivérek magyar versenyzőként írták be magukat a sporttörténelembe. Az olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok, világkupagyőztes és magyar bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázók valószínűleg Kínában folytatják majd, bár erre nem tért ki külön a közlemény.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb