Közélet

Megkaphatunk minden uniós pénzt, még novemberben megszülethet a megállapodás

Még novemberben megszülethet a megállapodás az összes vitás kérdésben az uniós pénzekről, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarország nyakát el is engedi Brüsszel – írja a 24. A lap szerint Magyarország hamarosan minden uniós forráshoz hozzájuthat, az Európai Bizottság viszont még jó ideig sakkban tarthatja a magyar kormányt.

Három ügyben volt éles vita az utóbbi hetekben:

  • A legkevesebb vita az unió hétéves költségvetéséből nekünk járó források körül volt. A magyar kormány arra vár, hogy az Európai Bizottság elfogadja az általa kitalált operatív programokat, és megkössék a partnerségi megállapodást. Bár sok tagországgal megállapodott már az unió, még bőven időben vagyunk, hiszen ezekből a pénzből a jövő év vége, 2024 eleje előtt várhatóan nem érkezik. A megegyezés valószínű, a tárgyalások a finisben vannak.
  • A második vitás ügy szintén a hétéves költségvetést érinti, de ez esetben egy részének – 3000 milliárd forintnyi kohéziós forrásnak – az elvételével fenyegetett az EU. A kondicionalitási (jogállami) mechanizmus során a kormány 17 vállalást tett azért, hogy az Európai Tanács ne szavazza meg e pénzek befagyasztását. Ezek nagy részét már el is fogadta az Országgyűlés. Eddig az Integritás Hatóság létrehozása volt a legnagyobb engedmény, ennek a vezetőit nemrég nevezték ki. Eredetileg november 19-ig kapott határidőt az Orbán-kormány arra, hogy bizonyítsa, komolyan gondolja a korrupció elleni harcot, bár a tanács végül várhatóan csak november végén dönt majd a pénzek sorsáról. Itt is jól áll a kormány, a bizottság elégedettnek látszik a reformok ütemével.
  • A harmadik vita a helyreállítási alap pénzeiről szól. Ezt a gigantikus mentőcsomagot a koronavírus okozta károk helyreállítására fogadták el, bár azóta a fókusza az energiafüggetlenség és a klímaváltozás elleni harc felé tolódott. Majdnem annyi pénzről van szó, mint az unió teljes hétéves költségvetése. Magyarország az egyetlen uniós tagország, amelynek a helyreállítási tervét még nem hagyta jóvá a bizottság. Ez történhet meg a hírek szerint november 22-én, nagyjából akkor, amikor a jogállami mechanizmusról is dönthetnek.

POLITICO: A KORMÁNY MAGA AJÁNLOTTA FEL, HOGY A HELYREÁLLÍTÁSI PÉNZEKÉRT CSERÉBE MEGREFORMÁLJA AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS RENDSZERÉT

A kormány tagjai – köztük Navracsics Tibor, az uniós pénzek felhasználásáért is felelős miniszter – egy ideje célozgatnak már arra, hogy újabb elvárásai lehetnek az Európai Bizottságnak Magyarországgal szemben a pénzek folyósításáért cserébe. Az Európai Unió politikai ügyeiről tudósító, brüsszeli székhelyű Politico megszerzett egy dokumentumot, amely arról szól, hogy a magyar kormány maga ajánlotta fel, a helyreállítási alap pénzeinek megszerzéséért cserébe megreformálja az igazságszolgáltatás rendszerét. A változtatásban egészen komoly dolgok vannak, és leginkább az Országos Bírói Tanács (OBT) és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) viszonyának rendezéséről szólnak, az előbbi jelentős megerősítésével. 

A 24 szerint a kondicionalitási mechanizmusból fennmaradt ügyek mellett az igazságügyi reform lépései is bekerülnének a mérföldkövek közé, amelyeket a magyar kormánynak teljesítenie kell ahhoz, hogy megkapja a helyreállítási alap pénzeit.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb