Közélet

PDSZ: Két óra sztrájk miatt 33 ezer forinttal kevesebb fizetést kapott egy tanár

A Peagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez fordult egy középiskolai tanár, miután az októberi fizetéséből 33 ezer forintnál is többet vont le az illetékes tankerület két óra sztrájk miatt. A Szabad Európának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt mondta: nem egyedi eset, hogy többet vonnak le a tanároktól, mint amennyit lehetne, és szerinte mindez azért történik, hogy elvegyék a kedvüket a sztrájktól.

Az érintett pedagógus 25 éve dolgozik tanárként, matematikát és informatikát tanít. Október 5-én egy tiltakozó akcióban vett részt a városában több tanárral, diákkal és szülővel. Két óra sztrájkot jelentett le, majd később a bérpapírján azt látta, hogy ezért több mint 33 ezer forintot vont le tőle a Dunakeszi Tankerületi Központ. Eközben a túlóráit bruttó 4 ezer forinttal számítják.

TÖBB TANÁR IS HASONLÓ PANASSZAL FORDULT A SZAKSZERVEZETHEZ

A PDSZ-nél ezután érdeklődött a sztrájkalapról. Azt írta nekik, ha ennyit vonnak le tőle a tüntetésért, akkor nem tud ezután sztrájkot vállalni. A szakszervezet szerint több tanár is hasonló panasszal fordult hozzájuk. Volt, akitől egy teljes napi bért vontak le a sztrájk miatt, függetlenül attól, hány órát tartott meg. A sztrájktörvény értelmében csak a kiesett munkaidőre eső bérrel csökkentheti a fizetést a munkaadó. Pár helyen megállapodhattak abban, hogy nem vonnak le semmit a tanároktól ilyenkor, de a legtöbb helyen a sztrájktörvény az irányadó. Ennek megfelelően Nagy Erzsébet szerint az érintett középiskolai pedagógussal jogellenesen jártak el, szerinte ekkora összeg akkor sem jöhetett volna ki, ha az egész napot levonják.

KOMPENZÁCIÓT KAPHATNAK

Nagy Erzsébet azt kéri, hogy azok a tanárok, akik hasonló levonásokat tapasztalnak, forduljanak a PDSZ-hez, ők majd utánajárnak a tankerületeknél az ilyen eseteknek. Hozzátette azt is, hogy a tiltakozások miatt fizetéslevonást elszenvedő pedagógusok az Oktatással a Demokráciáért Alapítványtól kaphatnak kompenzációt a sztrájkalapból. A Szabad Európa kereste az ügy miatt a Dunakeszi Tankerületi Központot, kérdéseikre még nem érkezett válasz. A pedagógusok követeléseiért, munkabérük emeléséért és munkaterheik csökkentéséért a következő egységes országos sztrájk november 18-án lesz.

1200 MILLIÁRD FORINTOT SZÁN A KORMÁNY A PEDAGÓGUSOK ILLETMÉNYEMELÉSÉRE

Azonos arányban hazai és uniós forrásból 2025-ig 1200 milliárd forintot szán a kormány a pedagógusok illetményemelésére – jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a 24. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia keddi nyitónapján. Maruzsa Zoltán rámutatott: “a kormányzat is világosan látja, hogy jelentős béremelésre van szükség a köznevelés világában.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb