Közélet

A tojástermelők szerint hiány lesz az árstop miatt

A termelők teljes erővel dolgozva mindent megtesznek, hogy legyen elég tojás karácsonyra, de az árstop miatt hosszabb távon nem lehet kizárni az ellátási hiányt – közölte pénteken a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Az érdekképviselet szerint nem csak a lakossági szükségletek ellátásával lehet gond. A fejlesztés és a tartalékképzés is veszélybe kerülhet, ha oda lesz a haszon az árstop miatt. Az intézkedést azért is ellenzik, mert az összes tojást érinti, míg a tejnél, lisztnél, cukornál csak egyféle termékre vonatkozik.

EGYEZTETNI SZERETNÉNEK A MINISZTEREKKEL

A szervezetnél továbbra is tartanak attól, hogy a hatósági ár miatt a kiskereskedők kevesebb tojást forgalmaznak, illetve korlátozzák majd a mennyiséget. Szerintük ez a kapacitások leépítését okozhatja, miközben Magyarország most sem önellátó, a szükséglet ötödét külföldről kell fedezni. Emellett úgy látják, hogy a behozatal az árakat sem csökkenti, mert a tojás más európai államokban sem olcsóbb, mint Magyarországon. A szövetség ígérete szerint a termelők mindent megtesznek, ami tőlük telik, de egyeztetni szeretnének Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel, valamint Nagy István agrárminiszterrel. “A mostani körülményeket teljes kiszámíthatatlanság jellemzi, pedig a tojástermelés időigényes folyamat, ezért nagyon fontos a tervezés lehetősége” – indokolták a kezdeményezést az MTI beszámolója szerint.

A burgonyánál sem jobb a helyzet:

Egyes üzletek már bevezették a mennyiségi korlátozást az árstopos termékekre:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb