Mindenmás

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt Ruzsán

Egy ember meghalt abban a szén-monoxid-mérgezésben, ami szombat délután történt a Szegedtől 30 kilométerre lévő Ruzsa egyik tanyaépületében. Az épületben azért keletkezhetett szén-monoxid, mert egy gázpalackra kötött gázégő működött és minden nyílászáró csukva volt. Az épület lakóján már nem lehetett segíteni.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, egyben tűzoltó alezredes közölte, szombat kora délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Ruzsán egy tanyaépületben erős gázszagot lehet érezni és rosszul lett valaki. A szomszéd jelezte az esetet, aki bement, és szellőztetni kezdett.

Az MTI tudósítása szerint egy tűzoltóegység vonult az ötven négyzetméteres tanyaépülethez, ahol a nyitott ablak mellett is kimutatták a mérgező szén-monoxidot. Az épületben azért keletkezhetett szén-monoxid, mert egy gázpalackra kötött gázégő működött és minden nyílászáró csukva volt. Az épület lakóján már nem lehetett segíteni.

A szóvivő felhívta a figyelmet, szén-monoxid akkor keletkezik, amikor a nyílt láng környezetében nincs elég oxigén és tökéletlen égés megy végbe. A szén-monoxidnak nincs szaga, a szomszéd azért érzett gázszagot, mert a szén-monoxid-mérgezést okozó tökéletlen égést követően idővel kialudt a gázégő lángja és tovább áramlott a palackból a gáz. Ha nyílt láng van az épületben – akár fűtés, akár vízmelegítés miatt – a levegő-utánpótlást biztosítani kell, különben szén-monoxid keletkezik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb