Közélet

Rakéták öltek meg két embert Lengyelországban, Orbán Viktor védelmi tanácsot hívott össze (frissítve)

Rakéták lépték át a NATO-tag Lengyelországot, amelyek az ukrán határhoz közeli Przewodów városában lévő gabonaszárítóba csapódtak, két ember életét oltva ki. A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral – mondta a sajtófőnök. Hozzátette, a Védelmi Tanács ülésén

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,
  • Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter,
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter,
  • Pintér Sándor belügyminiszter,
  • valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.
Budapest, 2022. november 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) a Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2022. november 15-én este. Az ülést a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt hívta össze a kormányfő. Balról Pintér Sándor belügyminiszter (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b2), a kormányfő mellett Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár (j4), jobbról Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

ELŐZMÉNY: KÉT EMBERT ÖLT MEG EGY RAKÉTA LENGYELORSZÁGBAN

A Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be – közölte honlapján a Radio Zet, a cikket az Index szemlézte.

A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és Facebookon. Az eset után rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN).

Piotr Müller kormányszóvivő arra szólította fel a médiát, hogy “ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”. Az illetékes szolgálatok “”hiteles információkkal szolgálnak” a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.

KORÁBBAN ÍRTUK: A BARÁTSÁG KŐOLAJVEZETÉK IS RAKÉTATALÁLATOT KAPOTT

Rakétatalálat érte azt az áramellátót a belorusz–ukrán határon, amely a Barátság kőolajvezeték zavartalan működéséért felelős. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó.

FRISSÍTVE: MEGSZÓLALTAK AZ OROSZOK, SZERINTÜK PROVOKÁCIÓ TÖRTÉNT

Provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust – közölte kedd este az orosz védelmi minisztérium, a közleményt az MTI szemlézte.

“A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai a Przewodów község közelében állítólagosan becsapódott +orosz+ rakétákról szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében. Az ukrán-lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek”

– hangzott a tárca közleménye

A védelmi minisztérium szerint a roncsoknak, amelyeket a helyi médiában bemutattak, semmi közük az orosz fegyverekhez.

FRISSÍTVE, 2.0.: A PENTAGON EGYELŐRE NEM TUDJA MEGERŐSÍTENI, HOGY OROSZ RAKÉTÁK CSAPÓDTAK VOLNA BE A LENGYELEKNÉL

A Pentagon egyelőre nem tudja megerősíteni azokat az értesüléseket, miszerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen az ukrán határ közelében.

“Ismertek előttünk azok a sajtóértesülések, amelyek szerint két orosz rakéta talált el egy térséget Lengyelországban, az ukrán határ közelében. Elmondhatom, hogy egyelőre nincsenek olyan információink, amelyek alátámasztanák ezeket az értesüléseket, így tovább figyeljük a fejleményeket” – jelentette ki kedden Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatóján.

FRISSÍTVE, 3.0.: A KÉSŐ ESTI NYILATKOZATOKBÓL SZEMEZGETTÜNK

Cikkünk harmadik, késő esti frissítésében az MTI által kedd este közreadott, a témában született nyilatkozatokból szemezgetünk.

  • A kormány nevében nyugalomra intett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a lengyelországi rakétabecsapódással és a Barátság kőolajvezeték leállásával kapcsolatban kedden este az M1-nek adott interjújában, hangsúlyozva, hogy Magyarország kőolajellátása biztosított. A lengyelországi rakétatámadásról szólva a védelmi miniszter azt mondta: itt még több bizonytalanság van, egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi történt. “Várjuk a lengyel kollégáinknak a visszajelzését és a tájékoztatását, hogy ők mit tudnak” – tette hozzá. Közölte: beszélt a NATO-főtitkárral, illetve több ország védelmi miniszterével. Hangsúlyozta: a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait, meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő. A kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, a Magyar Honvédség, mint mindig, most is készen áll Magyarország védelmére – mondta. Hozzátette: egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk azon túl, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyunk nemzetközi és katonai szinten is a teljes európai és NATO-rendszerrel. Jelezte: azonnal képesek vagyunk reagálni, hogyha bármi történik, de egyelőre figyelünk és várjuk az eseményeket.
  • A két ember halálát okozó kelet-lengyelországi robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét – közölte kedd esti sajtóértekezletén a lengyel kormányszóvivő. Piotr Müller a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága rendkívüli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak. Megerősítette: kedden a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban két lengyel állampolgár halálát okozó robbanás történt, a helyszínen az illetékes hatóságok továbbra is vizsgálódnak. Közölte: a kialakult helyzet kapcsán Lengyelország növeli egyes katonai alakulatok és más lengyelországi rendvédelmi erők készültségét. Bejelentette: Varsó megfontolja, “fennállnak-e a feltételei annak, hogy kezdeményezzék a NATO alapszerződése 4., a szövetségesek közötti konzultációkról szóló cikkely szerinti eljárást”.
  • Minden bizonnyal orosz rakéták csapódtak be lengyel területen, de ez baleset volt, nem lehet belőle újabb háború – erről beszélt Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 aktuális csatornán kedd este.
  • A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal – jelentette ki szervezet főtitkára arra reagálva, hogy lengyel médiajelentések szerint orosz rakéták csapódtak be lengyel területen és emberéletet követeltek. Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében számolt be Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről, amelyben részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak. A NATO-főtitkár hangsúlyozta: “fontos a tények pontos megállapítása”.
  • Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke megdöbbentőnek nevezte a történteket. Az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és hangsúlyozta: “Lengyelország mellett állunk”. Közölte továbbá, kapcsolatban van a lengyel hatóságokkal, az Európai Tanács tagjaival és más szövetségesekkel.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb