Szegedi Arcok

“Pillanatok alatt rajtam voltak, a nyakamra támadtak” – exkluzív Szeged365 interjú a Kárász utcai kutyatámadás áldozataival

Felháborodásának adott hangot Adel Smith, a mesterfodrászként dolgozó, amerikai kötődéssel is rendelkező szegedi édesanya, akit 12 éves kislányával, Sophie-val együtt támadott meg egy részeg férfi két kutyája a Kárász utcán. A hölgy kedd délután adott exkluzív interjút a Szeged365-nek, melyben percről percre mesélte el a horrorisztikus eset részleteit, egyben döbbenetesnek nevezte, hogy az agresszív állatokat csakis ma délután vitték be az ebrendészetre, a 6 embert – köztük gyerekeket – is megtámadó kutyák a történteket követően pedig még két és fél napon át lehettek szabadon Szeged belvárosában.

A támadásról elsőként kedd reggel számoltunk be, cikkünk megjelenését követően a Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitányság és az Országos Mentőszolgálat is reagált az esetre. A két hatóság közleményeit korábbi cikkeinkben jelenítettük meg, a mostani interjú pedig a megtámadott édesanya, Adel Smith szemszögéből mutatja be a történteket, de írásunk végén 12 éves kislánya, Smith Sophie Lilly is megszólal majd.

Az eset szombat este történt, mint Adel mesélte, éppen bowlingozásból tartottak haza 12 éves kislányával, Sophie-val és barátjával, Petivel. A Széchenyi téren parkoltak le, a Kárász utcán a padok és az üzletek között sétálva az egyik, a fal felé néző ülőhelyen látta meg először a kutyáival ücsörgő férfit. Nyakörv volt az állatokon, látta a láncok csillogását, azonban valahogy rossz érzése támadt és – hogy védje a kislányát – előre ment és libasorban próbáltak elhaladni az Adidas üzlet kirakata és a padon ülő ember, illetve a két nagy testű kutya között. A két eb – amelyek közül az egyik Adel beszámolója szerint egy németjuhász, a másik pedig egy Staffordshire bullterrier keverék lehetett – először még nyugodtnak tűnt, azonban amikor Sophie eléjük ért, hirtelen támadni kezdtek.

ELSŐKÉNT A 12 ÉVES KISLÁNYT TÁMADTÁK MEG, ÁTSZAKÍTOTTÁK A KABÁTJÁT, A BORDÁJA ALATT SÉRÜLT MEG

“Az volt a szerencse, hogy a kislányom kézfeje a kabát ujjába volt húzva, amikor neki ugrott a két kutya” – magyarázta az édesanya, aki szerint ennek köszönhetően nem tudtak a kézfejére harapni az állatok. Sophie mindkét kezét feltartotta, ekkor azonban a két oldalát kezdték el támadni, akkora erővel, hogy az egyik kutya átharapta a kabátját, pulóverét, pólóját és a bordájánál sebezte meg a 12 éves lányt.

“PILLANATOK ALATT RAJTAM VOLTAK, ÁTHARAPTÁK A KEZEMET”

A beszámoló szerint Sophie ekkor elkezdett sírva szaladni, a kutyák pedig új célpontként Adelt és Petit kezdték el támadni. A férfi a kislány után futott, a nő pedig egyedül maradt a teljesen megvadult, nagytestű négylábúakkal.

“A kutyák pillanatok alatt rajtam voltak, átharapták a kézfejemet, még a telefonomba is beleharaptak” – emlékezett vissza a mesterfodrászként dolgozó hölgy, majd tovább folytatta a horrorisztikus beszámolót: a karjainál fogva térdre rántotta a két állat, ekkor már csak arra emlékszik, hogy a nyakát és az arcát próbálták megharapni, miközben a karjait rángatták úgy, hogy a fogaikat a húsába mélyesztették.

Adel elmondása alapján a két kutya nyakra próbált támadni, mint magyarázta, annyira sokkos állapotban volt, hogy nem is emlékszik rá tisztán, hogyan ért véget az incidens.

A “GAZDI” HULLARÉSZEG VOLT, AMIKOR MAGÁHOZ TÉRT, ARTIKULÁLATLAN ÜVÖLTÉSBEN TÖRT KI

A Kárász utca és a Klauzál tér találkozásánál vagy 50-100 ember sereglett össze, hogy segítsen, közben a kutyák gazdája már hullarészegen fetrengett a padon.

“Üvöltöttünk, sikítottunk neki, hogy ember, a kutyáid!?”

– emlékezett vissza, de a delikvens csak akkor tért némiképp magához, amikor a járókelők által a helyszínre riasztott rendőrautó hangját meghallotta. Ekkor felkelt, az ég felé nézett, és valamiféle artikulálatlan, állatias üvöltésben tört ki. “K@ssoljatok” – kiabálta vissza az összesereglett szegedieknek, közben a kutyák még egyszer megpróbáltak Adelra támadni, akinek ekkor már a lábaival sikerült arrébb tessékelnie az ebeket.

ÖSSZESEN HAT SÉRÜLTRŐL TUDNI, EGY KISKUNMAJSAI KISLÁNYT ÉS HÁROM TINISRÁCOT IS MEGTÁMADTAK A KUTYÁK

Bár az OMSZ ma reggeli, szerkesztőségünknek küldött közleménye mindössze “két sérült nőről” szólt, Adel szerint nagyon más volt a képlet. A helyszínre riasztott mentők az édesanya és kislánya párossal együtt kiskunmajsai kislányt is bevittek az SBO-ra, mint kiderült, őt percekkel előttük támadhatták meg ugyanazok a kutyák, ugyanott. Sőt, a szegedi mesterfodrász szerint kicsivel korábban három tinisrácnak is nekiugorhattak, ők azonban elmentek a helyszínről, mire a mentők kiértek, már nem voltak a Kárász utcán.

EGY ÉJSZAKA AZ SBO-N, MAJD FELJELENTÉS A RENDŐRSÉGEN

Az édesanya arról számolt be, hogy pokoli éjszakájuk volt, csak reggel 7 körül mehettek haza. Az őket ellátó orvosok gyorsak voltak és profik, azonban a kezén lévő óriási sebet – mivel az elfertőződés veszélye roppant nagy volt – nyitva kellett hagyni és be kellett gipszelni. A legrosszabb, hogy jelenleg két ujját még mindig nem érzi, fodrászként pedig a jelen állapotában esélytelen, hogy dolgozni tudjon. Sándorfalván laknak, autóval hordja Szegedre a kislányát magániskolába, a jelenlegi helyzetben vezetni sem tud.

Kedd délután járt a Szegedi Rendőrkapitányságon feljelentést tenni, ahol alaposan felháborodott, mint mesélte, ott szembesült vele, hogy a hajléktalan férfit aznap este egy igazoltatást követően elengedték, a két kutyát pedig nem fogták be. “Amíg nem balhéztam gyakorlatilag senki sem csinált semmit” – magyarázta. Adel a feljelentés megtétele közben adott hangot felháborodásának, szerinte nonszensz, hogy egy ilyen támadás után a fickó és a két agresszív kutya két és fél napon át még Szeged belvárosában bóklászhatott.

Mint délután Bartok Zsófi kolléganőnk megírta, elfogták a Kárász utcán embereket megtámadó kutya gazdáját, az állatot a rendőrök átadták az ebrendészeti telepnek:

CSAK AZÉRT IS ÁLLATBARÁTOK MARADNAK

A telefonos interjúnk elkészítésekor Sophie is ott volt, aki nagyon éretten, intelligensen nyilatkozott nekünk. Mint mondta, a történtek dacára továbbra is szeretni fogja a kutyákat, azonban az utóbbi két napban ha nagyobb eb ugatását hallja, ösztönösen összerezzen. A kislánynak egy kutyusa és két cicusa is van, sőt, a család két lovat is birtokol, nagy hagyományaik vannak az állattartás műfajában. Beszélgetésünket azzal zártuk, hogy bármi is történt, mindketten állatbarátok maradnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb