Közélet

Lengyelország szerint orosz volt a rakéta, közben Biden az ellenkezőjét mondta (frissítve)

Egymás után repkednek a nyilatkozatok a kedden történt, halálos lengyelországi rakéta-becsapódás ügyében. Łukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő kijelentette, hogy orosz volt a rakéta, közben Joe Biden a G20-on arról beszélt, hogy az ukránok lőhették ki azt.

LENGYELEK: OROSZ VOLT A RAKÉTA

Az este folyamán a lengyel külügyminisztériumba hívatták az orosz nagykövetet, magyarázatot várva tőle arra, hogyan fordulhatott elő, hogy orosz gyártmányú rakéta találta el Przewodów települést. Łukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő erről szóló közleménye azt írja,

egyértelműen azonosították, hogy orosz rakéta csapódott az ország területére.

A két ember halálát okozó rakéta-becsapódás a Mandiner által szemlézett közlemény szerint 15:40-kor történt.

BIDEN MÁSKÉPP LÁTJA A HELYZETET, SZERINTE UKRÁN VOLT A RAKÉTA

Közben Joe Biden amerikai elnök rendkívüli ülést hívott össze a G20-as csúcstalálkozón a világ vezetői számára, hogy megvitassák a kialakult helyzetet. Az elnöktől újságírók megkérdezték, hogy mondana-e valamit a megbeszélésről, de eleinte nemes egyszerűséggel annyit válaszolt, hogy „nem”.

Később a Telex által szemlézett CNN szerint mégis megszólalt a témában, és a riportereknek elmondta:

az előzetes információk szerint „nem valószínű”, hogy a rakétát Oroszországon belülről lőtték ki, de nem tudni biztosan, amíg a vizsgálat be nem fejeződik.

https://twitter.com/JackPosobiec/status/1592704617342996480?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1592704617342996480%7Ctwgr%5E0cb92f302953932995c6bbba949d15f0138bc9f0%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2022%2F11%2F16%2Forosz-ukran-haboru-lengyelorszag-raketa-becsapodas-nato-ujabb-reszletek%2F

“Vannak arra utaló jelek, hogy az a rakéta, amely Kelet-Lengyelországban kedden becsapódott és két embert megölt, egy ukrán légvédelmi rakéta volt” – közölte Joe Biden amerikai elnök egy másik, szintén a G20-csúcstalálkozón adott nyilatkozatában.

Biden egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt, amely az ukrán-lengyel határtól 6 kilométerre fekvő lengyelországi Przewodówban, egy gabonatárolóba csapódott be, és megölt két embert a lengyel külügyminisztérium keddi közlése szerint, jelentette a dpa.

Varsó korábban azt állította, hogy a rakéta orosz gyártmányú volt, de hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy ki lőtte ki. Ukrajna és Oroszország egyaránt használ szovjet gyártmányú rakétákat, írja az MTI.

FRISSÍTVE: AMERIKAI TISZTVISELŐK SZERINT IS UKRÁN LÉGVÉDELMI RAKÉTA LEHETETT

A reggeli órákban újabb részletek derültek ki a lengyelországi Prezewodówban történt incidensről. A hivatalos közlésekből eddig az látszik, hogy egy orosz gyártmányú, de nem Oroszországból érkező rakéta csapódott be a lengyel–ukrán határ közelében. Névtelenséget kérő amerikai tisztviselők mindeközben azt mondták, hogy egy ukrán légvédelmi rakétáról lehet szó – írta az Index.

The Guardian számolt be arról, hogy bizonyos elemzők a rakéta maradványairól készült fotók alapján – amelyeket a lengyel katasztrófavédelem tett közzé – azt feltételezik, hogy a becsapódott rakéta (vagy ha kettő is volt belőlük, akkor legalább az egyik) egy ukrán légvédelmi rakéta lehetett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb