Közélet

Orbán Viktor Belgrádban: Veszélyben vagyunk gazdasági és háborús értelemben is, békét akarunk és tűzszünetet

A délelőtti kormányülés után Belgrádba utazott Orbán Viktor, ahol Aleksandar Vučić szerb államfővel és Karl Nehammer osztrák kancellárral találkozott. A megbeszélés után közös sajtótájékoztatót tarott a három vezető politikus.

Orbán megemlékezett a lengyel rakétás incidensről is. Azt mondta, hogy fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és tudatosítsuk, hogy a szomszédban háború van, „veszélyben vagyunk gazdasági és háborús értelemben is”. A miniszterelnök szerint ha valaki veszélyben van, akkor arra kell törekedni, hogy elhárítsa. „Békét akarunk és tűzszünetet” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

IDÉN 250 EZER ILLEGÁLIS HATÁRÁTLÉPÉST ÁLLÍTOTTAK MEG

Orbán arról is beszélt, hogy idén 250 ezer illegális határátlépést állítottak meg Magyarországon, „nő az agresszivitás, nemcsak fegyver van náluk, hanem használják is.” A magyar miniszterelnök szerint egy megoldás van a migrációra: világossá kell tenni, hogy nem lehet bejönni az országba törvénytelen módon. Orbán az M1 Híradó a lehetséges EU-s kvótákra vonatkozó kérdésére elmondta, hogy a „migráns” eredendően illegális határátlépésre készül, a határon a plüssmaci és a virágcsokor nem segít.

A SZERB ELNÖK SZERINT A VÉDVONALAT DÉLEBBRE KELL KITOLNI

Vučić megköszönte Orbánnak a magyar gáztárolókat, ahol az ország tárolhatja a földgázt, Nehammer pedig az ukrajnai menekültekről és az „illegális migráció elleni” harcról beszélt. “Az illegális bevándorlás elleni védvonalat a magyar-szerb határról előbb a szerb-észak-macedón határra, majd Szkopjéval együtt még délebbre szeretnénk tolni, és ezzel nemcsak a saját országunkat, hanem egész Európát meg tudnánk védeni” – hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb elnök szerdán Belgrádban Magyarország, Szerbia és Ausztria második háromoldalú csúcstalálkozóján.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb